Afrika’dan yayıldığı belirtilen M çiçeği sonrası Batı Nil virüsü için de Bakanlık’tan çeşitli açıklamalar gelmişti. TTB Başkanı Alpay Azap da salgınlar konusunda uyarılarda bulundu.
Türkiye’de 2010’dan itibaren görülen Batı Nil virüsü (BNV) enfeksiyonunun bu yıl 6 kişide tespit edildiğini Bakanlık tarafından açıklandı.
“Kişisel Temas ile Bulaşmaz”
Uzmanlar, virüsün maymun çiçeğinden daha önemli olduğunu vurgularken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Alpay Azap, söz konusu hastalığı anlattı. Virüsün insandan insana kolay bulaşmadığını söyleyen Azap, “Çok özel durumlarda (organ nakli, kan nakli, doğum ve süt verme) insandan insana bulaşabilmektedir. Kişisel temas ile, öksürük hapşırık ile bulaşmaz” ifadelerini kullandı.
“COVID-19’a Dönüşmesi Mümkün Değil”
Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre; hastalığın COVID-19 benzeri bir salgına dönüşmesi mümkün olmadığını vurgulayan Azap, “Hatta kişiden kişiye özel durumlar dışında bulaşmadığı için maymun çiçeği kadar bile bir tehdit değil. Ancak virüsle enfekte kuşların ve enfekte sivrisineklerin çoğalması ile olgu sayılarında artışlar görülebiliyor” dedi.
“Sivrisinek Isırıklarından Korunun”
Hastalığın etkili bir tedavisinin bulunmadığına dikkat çeken Azap, “Ağır sinir sistemi tutulumu olanlarda hazır antikorlar verilebiliyor ama çok etkili olmuyor. Bu nedenle daha çok hastanın yakınmalarını azaltacak tedavilerle yakın izlem, gerekirse organları desteklemek dışında bir tedavi uygulanamıyor” açıklamasında bulundu.
Hastalığın bir aşısının bulunmadığını söyleyen Azap, “Virüsten korunmanın yolu sivrisineklerden korunmak. Özellikle hastalığın görüldüğü bölgelerde ve dönemlerde daha çok olmak üzere sivrisinek ısırığından korunmak gerekiyor” diye konuştu.