“Kurtuluş Savaşı sürecinde Batı Anadolu’da meydana gelen yangınları ve özellikle 1922’deki Büyük İzmir Yangını’nı konu alan ‘Yanık Yurt – Kurtuluş Savaşı’nda İzmir ve Batı Anadolu Yangınları Sergisi’, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) açıldı. Bu sergide, yangınların tarihsel etkileri birçok arşiv ve koleksiyondan toplanan fotoğraf, belge, film ve objelerle gözler önüne seriliyor. Ayrıca sergi, özel bir teknikle yangın kokusunu da ziyaretçilere hissettiriyor.
APİKAM, İzmir tarihinin en önemli sergilerinden birine ev sahipliği yapıyor. Serginin küratörleri Aybala ve Nejat Yentürk, proje koordinatörü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı. Sergi, 20 Haziran 2025’e kadar ziyaret edilebilecek ve açılış töreni, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Levent Yıldır, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay ve eski CHP milletvekili Zeynep Altıok’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Sergi, Kurtuluş Savaşı sırasında Batı Anadolu’da çıkan büyük yangınları, özellikle 1922’deki Büyük İzmir Yangını’nı detaylı bir şekilde ele alıyor. APİKAM Arşivi’nden ve çeşitli yerli, yabancı arşivlerden temin edilen materyallerin yanı sıra, daha önce görülmemiş yangın fotoğrafları da sergide yer alıyor. Sergi, sadece görsel ve işitsel değil, aynı zamanda koku alma duyusuna da hitap eden tekniklerle zenginleştirildi. İzmir İtfaiyesi tarafından kullanılan yangın söndürme araçları da sergide ziyaretçilere sunuluyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Levent Yıldır, serginin açılışında yaptığı konuşmada, arşivin eleştirel düşünceyi geliştiren bir kaynak olduğunu vurguladı. Küratör Nejat Yentürk ise, serginin hazırlık sürecini anlatarak, Büyük İzmir Yangını’nın gelecek nesiller tarafından da bilinmesi gerektiğini ifade etti. Aybala Yentürk de, İzmir yangınının işgalin sona ermesine rağmen kentte süren savaşın bir sonucu olduğunu belirtti.
Dr. Serhan Kemal Saygı, ‘Yanık Yurt’ sergisinin bir araştırma sergisi olduğunu vurgulayarak, Osmanlı ve Cumhuriyet arşivleriyle birlikte koleksiyonerlerin katkılarıyla oluşturulduğunu belirtti. Sergi, yangınlarla ilgili henüz gündeme gelmemiş sorulara da ışık tutmayı hedefliyor.
Sergi, Yunan ordusunun çekilmesinin ardından Batı Anadolu’daki kasaba ve şehirlerde yaşanan tahribatı belgeleyen filmler ve fotoğraflarla, savaş yıllarında yaşanan trajediye odaklanıyor. Türkçe ve İngilizce sesli rehber desteğiyle ziyaret edilebilecek sergi, 20 Haziran 2025’e kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.”