Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, partisinin uyuşturucu ile topyekün mücadele eylem planını açıklıyor.
Davutoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Bu ülke adına utanç duyduğum bir olayı anlatmak istiyorum: Rahmetli Özal ilk defa Cumhurbaşkanları kullansın diye bir uçak almıştı. Üzerinde ay yıldız olan Türkiye’yi temsil eden bir uçak, ben de kullandım bu uçağı.
Bu uçak bir şirkete 1,5 milyar dolara satılmış ve bu uçak Brezilya’da içinde kokain yakalanarak el konuluyor. Üzerinde ay yıldız olan uçak kokainle yakalandı. Eğer bu uçak bu şekilde yakalandıktan sonra İçişleri bakanı o koltukta oturuyorsa ve cumhurbaşkanının sesi çıkmıyorsa kimse milli haysiyetten bahsedemez. Şimdi nerede bu uçak ne oldu o dava biliyor muyuz? Basını kontrol ederseniz, yayın yasağı getirirseniz bir süre bu olayı göz ardı edebilirsiniz ama bu millet bunu unutmaz.
Temel stratejimiz: Birincisi koruyucu tedbirler, ikicisi önleyici tedbirler ve üçüncüsü rehabilitasyon. Uyuşturucu, tam saha markajı olmadan engellenemez. Önleyici tedbirler bağlamında Türkiye öncü ülke olarak görülüyordu. 5 aşamada bir süzgeç stratejisi uygulayacağız. Birincisi kaynağı önleme. Çok özel bir teşkilat kuracağız. Uyuşturucu bir nevi pandemiye, bir yönüyle de teröre benziyor. Hızla yayılıyor.
Limanlar, karayolu geçişleri o süzgeçe takılacak. TC limanları, karayolları geçişleri uyuşturucu trafiği yerleri olmaktan çıkacak. Kıbrıs’ta bu iddiaların odağındaki isimi kim neden öldürdü? Limanlardan sonra Türkiye içindeki tüm uyuşturucu dağıtım yerleri yerle bir edilecek. Uyuşturucu ile mücadeleyi tek bir merkezden yöneteceğiz. Uyuşturucu ile mücadele merkezi kuracağız.
Öyle engeller koyacağız ki, torbacılar kullanıcılara bu zehirleri taşıyamayacak. Tutuklu hükümlülerinin 110 bini torbacılardan oluşuyor. Torbacılar, bu ülkenin kanını emen kaynaklarını tüketen bir zümre olarak rahatça dolaşabiliyorlar. Önleyici tedbirlerle süzgeç stratejisiyle bu bataklıkları kurutacağız. SBK’yı kimler yurt dışına kaçırdıysa bir gün ortaya çıkacak. Yolsuzluk çarklarının en önemli dişlilerinden birisi uyuşturucu meselesidir.
Selçuk Özdağ’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Arkadaşlarımın çoğunluğu Türkiye’de mafya baron babaları oldular. Ama ben onlara benzememeye çalıştım. Gençlik yıllarımda hapishanelere düştüm, içeride onlara benzer kişilerle kaldım. Bu uyuşturucular hapishanelere de giriyordu. Uyuşturucu insan kaynaklarımızı kurutuyor, Türkiye zengin bir ülke değil zenginleşmeye çalışan bir ülke.
Süleyman Soylu’ya göre haftada 20 bin torbacı yakalanıyor. Mafyanın, baronların arkasında bir siyasi güç olmadan bunu yapamayacağını biliyoruz. Türkiye bugün pazardır ve 5 milyon kişi uyuşturucu kullanmaktadır. Devlet, Sedat Peker’in Venezuela iddialarının ardından gereğini yapması gerekiyordu ancak iktidar ne yaptı; savcıların elinden resen soruşturma hakkını aldı.
İzzettin Küçük’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Türkiye, uyuşturucuda özellikle 2016-2017 yıllarından itibaren artık güzergah ülkesi değil hedef ülkesi oldu. Uyuşturucu Yunanca’da uyma anlamına geliyor. Keyif verici, iyileştirici özelliği olan bir madde olarak adlandırıyor, 3500 yıllık geçmişi var.
Türkiye’de en çok kullanılan ve ölümlerin yüzde 50’sini oluşturan uyuşturucu Metamfetamin. Çünkü çok ucuz, sert bir şekilde bağımlılık yapıyor ve doz aşımında öldürüyor. Türkiye’ye Belçika, Hollanda ve Kolombiya’dan geliyor. Uluslararası raporlara göre 2016’da kötü olaylarda kötü işlerde şahlanmış. Dünya’yı görmeden Türkiye’yi anlatmak mümkün değil.
Metamfetamin yakalama miktarı 2021’de 5 bin kg iken, 2022’de 8 bin kg çıkmış durumda. Madde kullanımının yaygın olduğu illere göre dağılımı ise; İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Konya, Karadeniz’de Samsun Diyarbakır, Gaziantep…
Uyuşturucu ile mücadele kapsamında iktidara geldiğimizde, birimlerin yapısını değiştireceğiz. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü’nü Daire Başkanlığı’na yükselteceğiz. Bölge ofisleri ve irtibat büroları olacak. Amerikan ve İngiliz sistemi genellikle böyle, Türkiye’de bu sistem yok. Yola çıkmış uyuşturucu, rota ülkeleriyle bilgi paylaşımı arttırılarak rotasında yakalanacak.
Uyuşturucu ile mücadelede başarısızlığın en önemli nedeni hepsi parça parça. Bu uyuşturucu öyle bir şey ki sonuna kadar götürmediğinizde yeniden geri geliyor. Rehabilitasyon merkezine hemen gitmesi gerekiyor. Rehabilitasyondan sonra sosyal ortam oluşturmanız lazım. Entegre bir çalışa lazım. Bu işten sorumlu 10 kurum var. Uyuşturucuya yakalanmış kişi ile tek bir müessese bakmalı.
Her ilde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı uyuşturucuyu önleyici sağlık merkezleri kuracağız. Özendirici medya ve sosyal medya içerikleri ile etkin mücadele yapılacak. Her aile sağlık merkezinde psikolog, sosyal hizmet uzmanı görevlendirilecek.