Limonun faydaları ve zararları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tek başına tüketildiğinde herkes sevmez ama tarifleri tatlandırmak için harika bir besin olan limonların kullanım olanakları çok çeşitlidir. Ancak bazı durumlarda limonlar zararlı etki gösterebilir…

Orta boy bir limon, ortalama bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını karşılarken, kalori ve karbonhidrat bakımından son derece düşüktür. İyi bir folik asit ve potasyum kaynağıdır.

Limon en çok C vitamini içeriği ile bilinir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin oluşumunu uyararak bağışıklık sisteminin işleyişinde önemli bir rol oynadığı ve ayrıca antiviral üreten bağışıklık hücrelerini koruduğu iyi bilinmektedir. Ayrıca bir antioksidan olarak zararlı serbest radikalleri bağlayarak sağlığın uzun süreli korunmasına da katkı sağlar.

Limon bağışıklığı güçlendirir

 

Yazın serinlemek için limonatada, kışın gripten kaçmak için ıhlamurla birlikte tükettiğimiz limonun C vitamini deposu olmasının dışında vücut için birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Gripten korunmak için ya da vücut direncimizi artırmak için tükettiğimiz bu meyve kalp sağlığı, kilo kontrolü ve daha birçok konuda yardımcıdır.

Limonun faydaları

Limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde immün sistemini (bağışıklık sistemi) destekleyerek cilt sağlığını korurken aynı zamanda bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Çok güçlü bir antibakteriyal olan pektin lifi içerir. Bu sayede sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Pektin, iştah kontrolünü sağlayarak kilo vermeye yardım eder. Limonun sağlığa faydaları bunlarla sınırlı kalmaz.

 

 

1. Kalbi krizi riskini düşürür

 

Bir adedinde 31 mg C vitamini bulunur. Bu, günlük olarak alınması gereken C vitamininin yüzde 51’idir.Yapılan araştırmalara göre, C vitamini sayesinde dokulara esneklik sağlayan kolajen üretimini uyararak damar sertleşmesinin önüne geçer. İçerdiği antioksidanlar sayesinde damarlarda biriken, tıkanıklığa yol açan serbest radikalleri uzaklaştırarak kalp krizi ve felç riskini azaltır. Kalbin korunmasında rolü olan bir diğer madde ise liflerdir. Limon, lif açısından da oldukça zengindir. Bu içerikleri sayesinde kalbi korumada destekçi olurken kandaki kolesterol seviyesinin dengelenmesine de yardımcı olur.

 

2. Asidiyle böbrek taşlarını önlemede yardımcı

 

Çok yaygın olarak görülen tekrar tekrar karşılaşılabilen bir sağlık sorunu olan böbrek taşı vücuttaki sitrik asit seviyesinin artmasıyla önlenebilir. Sitrik asit, idrar hacmini ve idrar pH’ını artırarak vücutta böbrek taşının oluşmayacağı bir ortam yaratabilir.

 

3. Kansızlık sorununuz varsa…

 

Bağırsaklar demiri et, tavuk ve balık gibi hayvansal besinlerden bitkisel besinlere göre daha kolay alır. Yeterli demir emilimi olmadığında vücuttaki demir seviyesi düşerek kansızlığa neden olabilir. İçeriğindeki demirin yanı sıra bitkisel besinlerin demir emilimini artırması sayesinde kansızlığı önler.

 

4. Limonun suyu değil, kendisini tüketin

 

Sıklıkla kilo verme üzerindeki etkisinden bahsedilen limonun bunu nasıl sağladığı ile ilgili birçok farklı görüş var. Ancak bunlardan en yaygın olanı limonun içinde çözünen pektin lifinin midede genişleyerek daha uzun süre tokluk hissi vermesidir. Birçok kişi limonun kendisini yemek yerine suyunu tüketmeyi tercih eder. Fakat limon suyunda pektin bulunmadığı için sadece suyunu tüketmek tokluk hissini sağlamaz. Limonu tüketmek kilo vermek üzerinde etkili olsa da aşırı tüketiminden kaçınmakta fayda var. Yeterli miktarda C vitamininden zengin limon tüketimi ile vücut kitle endeksi arasında bir bağlantı olduğunu, yeterli miktarda limon tüketenlerde daha düşük vücut kitle endeksi olduğu görülmüştür. Ancak C vitamini içeren limonu tüketmek tek başına zayıflatıcı ve yağ yakıcı etkisi olan bir şey değildir.

 

5. Limon vücudu alkali yapar

 

Gün içinde limon tüketmek vücudu alkali yaparak vücutta biriken asitleri uzaklaştırır ve pH seviyesini dengeler.

 

6. Eklem iltihaplarına iyi gelir

 

Limonda bulunan antioksidanlar, eklemlerde iltihap birikmesi olan artritin neden olduğu eklem iltihaplanması ve eklem bölgelerindeki şişliği azaltmak için kullanılabilir.

 

7. Skorbüt tedavisinde etkilidir

 

Günümüzde daha çok yaşlılarda görülen, diş eti kanaması ve geriye çekilen diş etlerinin sebebi olan skorbüt tedavisinde C vitamini deposu olan limon tüketmek etkili bir çözüm olabilir.

 

8. Sindirime yardımcı olur

 


Peki Limonun zararları var mı? Herşey gibi limonun da aşırı tüketiminin zararları var.

İşte limonun 10 yan etkisi

Ancak limon tüketimi belirli yan etkileri de beraberinde getirir. İşte limonun 10 ciddi yan etkisi.

Yetersiz bağırsak hareketleri

Her gün çok fazla limon suyu tüketirseniz, midenizin ağrıması muhtemeldir. Sindirim sistemimiz bunun çoğunu bir kerede sindiremez, bu nedenle midenin asit içeriği uzun süre yüksek olacaktır. Sonuç olarak, sindirim sisteminin mukoza zarı tahriş olur ve bu da mide ağrısına ve yetersiz bağırsak hareketlerine yol açar.

Reflü

Limon, reflünün en yaygın gıda tetikleyicilerinden biridir. Limondaki asitler gastroorbital bölgeyi (mideyi yemek borusundan ayıran kas) zayıflatabilir, böylece mide asidi üretimini uyarır ve zarar görmüş yemek borusunu tahriş edebilir. Bunlar mide ekşimesi, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı ve daha fazlasını içeren reflü semptomlarını tetikleyebilir.

Ülser

Aşırı limon tüketimi, sindirim sisteminin iç duvarını tahrip eden ve ülserlere yol açan asit üretimini uyarır.

Böbrek taşı

Limon suyuna ek olarak, limon kabuğu dünya çapında fırıncılıkta ve yemek pişirmede kullanılmaktadır. Ancak limon kabuğu çok fazla oksalat içerir. Vücutta kristalleşirler. Emilmeyen bu maddeşer böbreklerde sertleşerek böbrek taşlarına yol açar.

Artan demir emilimi

Aşırı limon tüketimi, demir emilim sürecini hızlandırmak için sindirim sistemini uyarabilir. Sonuç olarak vücudumuzdaki demir miktarı olması gerekenden çok daha fazla olabilir. Bu ayrıca hemokromatozise yol açabilir.

Sık idrara çıkma dürtüsü

Limonların asitliği kısmen yüksek C vitamini konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır. Önemli ve faydalı bir vitamin olmasına rağmen aynı zamanda doğal bir idrar söktürücüdür. Aşırı limon tüketimi, idrara çıkma isteğinin artmasına neden olur.

Migren ve baş ağrısı

Araştırmalar, limon tüketiminin sıklıkla migren ve baş ağrılarının arkasında olduğunu kanıtlıyor. Beyindeki kan dolaşımını aniden uyaran tiramin adı verilen önemli miktarda bir amino asit içerir. Bu, akut migrenlere ve kronik basınca bağlı baş ağrılarına yol açabilir.

Ağız sorunları

Çiğ limon veya limon suyu tüketmek dişlere zarar verebilir ve ağız iltihabına ve diş çürümesine neden olabilir. Limonlarda bulunan sitrik asit ve askorbik asit, diş minesine ciddi şekilde zarar verebilir. Bu, diş çürümesine, diş renginin değişmesine, diş dokusunun kaybına ve diğer sorunlara yol açabilir.

Güneş yanığı

Limon suyu cilt üzerinde iyi bir şekilde kullanılabilir, ancak bu durumda güneş yanığına yol açabileceğinden güneş ışığından kaçınmalısınız. Bu sorun daha çok açık tenli kişilerde görülür.

Kaba ve kırılgan saç

Kesinlikle zaman zaman saç bakımınızda limon kullanmakta fayda var ama çok sık yapmayın çünkü saçın zarar görmesine neden olabilir. Sitrik asit saç derisini kurutur ve saç köklerini zayıflatır. Yani bukleleriniz kabalaşır ve saçlarınız dökülmeye başlar.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
 Limonun faydaları ve zararları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim

    Cevapla
  2. verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim

    Cevapla
Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin