İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Tabip Odası iş birliğiyle düzenlenen “Sağlığa Erişememek de Şiddettir” sempozyumu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumda kadınların sağlığa erişim sorunları ve şiddetle mücadele kapsamında çözüm önerileri ele alınırken, paylaşılan veriler kadına yönelik şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi.
Türkiye’de Kadınlar Sağlığa Erişmekte Güçlük Çekiyor
Sempozyumda konuşan Başkent Üniversitesi Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi (BÜKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, Türkiye’de kadınların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Akın, Türkiye’de her on kadından dördünün 15 yaşından itibaren partnerinden şiddet gördüğünü, üç anne ölümünden birinin ise sağlık hizmetine erişememe nedeniyle önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını vurguladı. Ayrıca, isteğe bağlı kürtaj hizmeti veren kamu hastanelerinin oranının son dört yılda yüzde 12’den yüzde 54’e düştüğünü belirtti.
Türkiye Dünya Sıralamasında Geriliyor
Prof. Dr. Akın, 2023 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde 146 ülke arasında 129’uncu sırada yer aldığını ifade ederek, kadınların ekonomik, sosyal ve sağlık alanlarında yaşadığı sorunların altını çizdi. Kadın cinayetleri ile ilgili veriler paylaşan Akın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2023 yılına dair raporunda 315 kadın cinayeti ve 248 şüpheli ölüm kaydedildiğini aktardı.
Kadın Güçlenmeden Şiddet Bitmez
Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, kadına yönelik şiddetle mücadelenin kadınların güçlendirilmesiyle mümkün olacağını vurguladı. Okyay, “Kadınların eğitim, istihdam ve yönetimde eşit temsil edilmeleri sağlanmadıkça sorunlar devam eder. Eğer şiddetin son bulmasını istiyorsak, kadınların güçlenmesi için daha çok çalışmalıyız” dedi.
Yerel Yönetimlerin Rolü Önemli
Kadınların sağlığa erişimindeki sorunları çözmek için yerel yönetimlerin rolüne dikkat çeken Prof. Dr. Okyay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti. “Sağlık, hele ki kadın sağlığı söz konusu olduğunda, yerel yönetimlerin sorumluluğu daha da artıyor” diye konuştu.
“Kadınlar Bunu Hak Etmiyor”
Sempozyumda siyasette kadın temsiline de değinen Okyay, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamasında sadece birkaç ülkenin önünde yer aldığını belirterek, “Kadınlarımız bunu hak etmiyor. Atatürk’ün çizdiği yolda, hak ettiğimiz konuma ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
“Bu Toplantıları Yapmak Zorunda Kalmayalım”
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şükriye Kaptan Uzunoğlu, sağlığa erişim gibi temel bir insan hakkı için hâlâ toplantılar düzenlenmek zorunda kalınmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Kadınlar için daha adil bir dünya yaratmak zorundayız” dedi.
Afetlerde Kadın Sağlığı Ele Alındı
Sempozyumun ikinci oturumunda, “Afetlerde Kadın Sağlığı” konusu işlendi. Uzmanlar, afetlerde kadınların yaşadığı ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarına dair sunumlar yaptı. Hatay Depremi deneyimleri ve afetlerde cinsel sağlık hizmetleri gibi başlıklar tartışıldı.
Sempozyum, kadın sağlığını güçlendirmek için yerel yönetimlerin çözüm odaklı çalışmalar yapması gerektiğine dair çağrılarla son buldu.