Galileo Galilei Kimdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Galileo Galilei, ünlü İtalyan bir Astronom, felsefeci ve matematikçidir. Özellikle astronomi bilimine büyük katkıda bulunmuştur. Teleskopla yaptığı keşifler astronomiyi değiştirmiştir. Ancak bu keşifleri ve tezleri Engizisyon mahkemesinde yargılanmasına sebep olmuştur.

Galileo, 5 Şubat 1564 tarihinde İtalya’nın Toskana şehrinde doğdu. Babası Vincenzo Galilei, önemli bir müzisyendi. Galilei ailesi 1570’lerin başında Floransa’ya taşındı. Galileo, önce Vallobrosa’daki manastır okuluna daha sonra da tıp okumak için Pisa Üniversitesi’ne gitti. Ancak Galileo, matematiğe ve felsefeye ilgi duymaya başlayarak, babasının karşı çıkmasına rağmen üniversiteden ayrıldı. Matematik üzerine çalışmaya başlayan Galileo, Floransa ve Siena’da matematik dersleri verdi.

1588 yılında Galileo, Bologna Üniversite’sine Matematik kürsüsü başkanlığı için başvurdu ancak reddedildi. Yine de çalışmaları ile ününü arttırdı. Sonuç olarak 1589’da Pisa Üniversite’sinde matematik kürsüsünü elde etmeyi başardı. Bu dönemde Aristo’nun ağırlık teorisini çürüttü. Aristo’ya saldırması otoriteler tarafından hoş karşılanmadı ve sözleşmesi yenilenmedi. Bunu yerine Padua Üniversitesi matematik bölümü başkanlığına getirildi.

1609 baharında Galileo için dönüm noktası olacak gelişmeler yaşandı. Hollanda’da uzağı yakın gösteren bir araç icat edilmişti. Galileo, buluşun sırrını çabuk çözdü ve kendi güçlü teleskoplarını yapmaya başladı.Venedik senatosunda yaptığı sunumun ardından görevi hayat boyu olmak üzere uzatıldı ve maaşı iki katına çıkartıldı.

Galileo-Teleskopu ve teorileri

Galileo gökyüzünü 20 kat daha büyüten teleskoplarıyla gözlemlere başladı. Ayın yüzeyini çizdi. Jüpiter’in etrafında dönen dört ay keşfetti. Çıplak gözle görünenden daha fazla yıldız olduğunu gördü.Galileo, yaptığı çalışmalarla Medici ailesinin de desteğini aldı. Sidereus Nundius isimli kitabını Cosimo de Medici’ye adadı.

Galileo Galilei, teleskopla yaptığı çalışmalarla Kopernik teorisinin doğru olduğuna ikna olmaya başladı. Kopernik Teorisi, Dünya’yı evrenin merkezi kabul eden görüşe karşı çıkıyor, dünya ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında döndüğünü savunuyordu. Galileo’nun Kopernik Teorisini savunmaya başlaması tepki çekmesine neden oldu.Galileo, Pern’deki öğrencisi Benedetto Castelli’ye Kopernik teorisinin İncil’in belirli pasajlarıyla uyuşmadığını yazdı. Bu Galileo’nun başına büyük dertler açıcaktı. Çünkü Galileo’nun düşmanları mektubun üzerinde oynanmış kopyalarını Engizisyon’a gönderdi. Galileo, kendini ve Kopernik Teorisini savunmak için Roma’ya gitti.

1615 yılında din adamı Paolo Antonio Foscarini Kopernik teorisinin dini öğretilerle çelişmediğini savunan bir kitap yayınlamıştı. Ancak Engiziyon’da bu soruyu incelemiş ve onlarda tam tersi bir sonuca varmışlardı. Engizisyon’a göre Kopernik Teorisi sapkındı. Foscarini’nin kitabı yasaklandı. Galileo’ya da bu konuda yazmaması gerektiği belirtildi. Galileo, bu tarihten sonra astronomi çalışmalarına devam etti.

Astronom felsefeci ve matematikçi galileo galilei

1623 yılında Papa XV.Gregry öldü. Yerine VIII.Urbanus geçti. Galileo ve arkadaşları bunu bir fırsat olarak gördüler. Galileo bir kez daha Roma’ya gidip Kopernik Teorisini savunmaya karar verdi. Yeni Papa ile görüşerek evrenle ilgili teorilerini yazabilmek için izin aldı. Ama bir şartla Kopernik Teorisi’nden sadece varsayımsal olarak söz edecekti.

Galileo, “İki Düyük Dünya Sistemi Hakkında Diyaolog” adlı eserini 1630 yılında tamamladı. Veba salgınından dolayı kitabın yayınlanması gecikti. 1632 yılında Floransa’da yayınlandı. Kitaba karşı tepkiler hızla yükseldi. Papa Urban, kitabı incelemek için bir komisyon kurdu. Komisyon, Galileo’ya dava açması için Engizisyon’a talepte bulundu.

1633’te Galileo Roma’ya çağrıldı. Mahkeme süresince Toskana büyükelçisinin evinde ve bir sürede engizisyon binasında kaldı. İşkence görmese de bununla tehdit edildi. Ve eylemlerini yüzünden üzüntü duyduğunu belirtmesi istendi. Mahkeme sonucunda görevlerinde azledildi ve ömür boyu hapse mahkum edildiği açıklandı. Ancak hapis cezası ev hapsi şeklindeydi. Floransa’da Arcetri tepelerinde yer alan bir villaya taşındı. Kızı Rahibe Celeste’da yakınlardaki bir manastırda kalıyordu ve babasıyla ilgileniyordu. Galileo Galilei, 1642 yılında hayatını kaybetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Galileo Galilei Kimdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin