İngiliz Antarktika Araştırmaları Enstitüsü (BAS)’nün açıklamasına göre, enstitünün uluslararası araştırmacılarla yürüttüğü çalışmada 60 yıllık hava fotoğrafları, uydu görüntüleri, gemilerle yürütülen gözlemler ve köpeklerin çektiği kızaklarla yapılan yolculuklardan edinilen veriler derlendi.
27,1 milyon metreküplük buzul tabakasının kaldırıldığı bir Antarktika görüntüsü oluşturulurken yüksek dağlar, derin kanyonlar ve geçmişte bilinmeyen bazı noktalar ortaya çıkarıldı.
‘Bedmap3’ adı verilen harita, daha önce bilinenin aksine Fransa’ya ait Adelie Toprakları’ndaki Usturlap Havzası’nın 4 bin 700 metreyle en kalın buzul tabakasına sahip olmadığını da ortaya çıkardı.
Haritayla Avustralya’nın Wilkes Toprakları’ndaki isimsiz bir kanyonun 4 bin 757 metre buzul kalınlığıyla en kalın buzul tabakasına sahip olduğu belirlendi.
Tüm buzullar erirse denizlerin 58 metre yükseleceği tahmin ediliyor
Buzul altı toprakların haritasını belirlemek için 2001’den bu yana yapılan üçüncü ve en kapsamlı harita olma özelliğini taşıyan Bedmap3’te 82 milyon veriyle bir önceki haritanın neredeyse iki katından fazla veri kullanıldı.
Vikipedi
Bu verilere göre 27,1 milyon kilometreküp buzul hacmine sahip kıtada 13,6 milyon kilometrekarelik buzul alan bulunuyor.
Ortalama buzul kalınlığının yaklaşık iki kilometre olduğu kıtadaki tüm buzulların erimesi halinde dünyadaki deniz sularının 58 metre yükseleceği tahmin ediliyor.
Haritayı oluşturan araştırmacılardan Peter Fretwell, Antarktika’nın bilinenden daha da savunmasız olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Genel olarak Antarktika buzul tabakasının daha önce bildiğimizden daha kalın olduğu ve deniz seviyesinin altındaki bir kaya yatağına oturmuş büyük bir buz hacmine sahip olduğu ortaya çıktı.”