Hem Ege hem de Yunan mutfağında kendine değişmez bir yer bulan fava, günümüzde bir meze türü olarak bilinse de aslında salatalarda, böreklerde ya da kanepelerde kullanılabilen eşsiz lezzetlerden biridir. Kuru bakla ve bol zeytinyağı ile yapılan bu tat bugün ise artık bölge dışına taşmış durumda. Arkadaşlarla kurulan sofralarda, aile buluşmalarında sıklıkla karşılaşacağınız favayı kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. “Peki ben nerede yemeliyim?” diyorsanız size Ayvalık, Cunda, İzmir, Kuşadası ve daha nice Ege şehir ya da kasabasında yer alan balık restoranlarını tavsiye edebiliriz.
Zeytinyağlı Fava Tarifi baklanın en güzel hallerinden biri olan zeytinyağlı fava, iştah açan bir başlangıç olmasının yanı sıra kanepe, börek, salata hatta pizza tariflerinde de kullanılabilir. İşte tarifi:
Zeytinyağlı Fava Malzemeleri
- 2 su bardağı kuru bakla
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağlı Fava Yapılışı
Kuru soğanı iri parçalar halinde doğrayın. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Doğradığınız kuru soğanı, hafif bir renk alana kadar kavurun. Sıcak suyu tencereye aktarın. Pişirme süresini kısaltmak adına uzun süre suda beklettiğiniz kuru bakla, toz şeker, tuz ve portakal suyunu ekleyin. Baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika orta ateşte kaynatın. Zeytinyağının eşsiz bir tat verdiği favaya kavuşmak için blender yardımıyla karışımı püre haline getirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine bolca zeytinyağı gezdirin. Arzuya göre dereotu ile süsleyin. Bu keyfi daha da doyurucu hale getirmek için kızarmış ekmek dilimleri üzerinde sevdiklerinizle paylaşın. Aromatik tatlardan hoşlanıyorsanız favaya kereviz de ekleyebilirsiniz. Silikon servis kaplarında şekil verdiğiniz favayı porsiyon olarak da ikram edebilirsiniz.