1. Haberler
  2. Dünya
  3. Suriye’de HTŞ yönetimi altında kadın hakları nasıl şekillenecek?

Suriye’de HTŞ yönetimi altında kadın hakları nasıl şekillenecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Berza Şimşek / BBC Türkçe – İdlibli Buthaina Rahal, 2011’de Suriye savaşı başlamadan önce İngilizce öğretmeni olarak kendi deyimiyle “sıradan” bir hayat sürdürüyordu.

Şimdi ise hem Türkiye’de hem de İdlib’de faaliyet gösteren bir kadın kuruluşunun kurucusu ve başkanı.

İslamcı grup Heyet Tahrir eş-Şam’ın (HTŞ) Beşar Esad’ı devirmesiyle Suriye’de başlayan “yeni dönem”de kadınlar için daha fazla hak ve özgürlük talep edenlerden biri.

BBC Türkçe’ye verdiği röportajda, “Sesim Heyet Tahrir eş-Şam’a ulaşacaksa şunu söylemek isterim. Yeni hükümette kadın kotası olmasını istiyorum, yüzde 30 yeter. Olacağına da eminim. (HTŞ lideri) Ahmed Eş-Şera açık fikirli, akıllı bir adam” diyor.

Kız çocuklarına ortaokula kadar zorunlu eğitim ile çocuk yaşta evliliğe ve erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesine son verilmesi diğer istekleri.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde eşi ve 5 oğluyla yaşayan Rahal yalnız değil.

Esad’ın düşmesinden beri demokrasi, laiklik ve kadın hakları talebiyle düzenlenen ilk protesto gösterisine yüzlerce kişi katıldı.

19 Aralık’ta Şam’ın Emevi Meydanı’nda düzenlenen gösteride erkek ve kadın, genç ve yaşlı yüzlerce Suriyeli “Dini yönetime hayır” sloganları attı.

“Özgür kadın olmadan özgür ulus olmaz”, “Kadın-erkek eşitliği meşru İslami ve uluslararası haktır” yazılı pankartlar taşıdı.

Protesto gösterisinin ertesi günü, geçiş hükümetinde görev yapmak üzere Kadın İşleri Bürosu kurulduğu duyuruldu.

Büronun direktörü Ayşe el Debs El Cezire’ye verdiği röportajda, Suriyeli kadınların yeni dönemde “sosyal alanda, kültürel alanda, siyasi alanda, sağlık alanında ve eğitim alanında öncü olacaklarını” söyledi.

Rahal da Esad’ın devrilmesinden beri Reyhanlı’daki Suriyeli kadınlarla her gün bir araya gelerek bundan sonra ne olacağını değerlendirdiklerini anlatıyor.

“Bazılarının Suriye’ye dönersem belki haklarım olmaz, belki eşim ikinci bir kadınla evlenir, biliyorsunuz Suriye savaş nedeniyle eşlerini kaybetmiş kadınlarla dolu, bu tür korkuları var” diyor.

Suriyeliler için yurt dışından yayın yapan Radyo Rozana’nın Genel Yayın Yönetmeni Loujeina Haj Youssef de BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada şüphelerini şöyle özetliyor:

“Kadın hakları aktivistleri olarak [Ahmed eş-Şera’nın] politikaları hakkında endişelerimiz var çünkü şu an gelecekte edinmek istediği konum için propaganda yürütüyor ve ABD ve AB ile Orta Doğu’daki rolü ile ilgili müzakere halinde. O istese bile egemenliğindeki gruplar bunu kabul eder mi? Bu çok açık değil.”

HTŞ lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed Colani) yönetimi ele geçirdikten sonra takım elbiseli röportajlar verdi, Suriye’de farklılıklara saygı duyacağını söyledi.

Ancak kökenlerinin cihatçı örgütlere dayanıyor olması, geçiş hükümeti başbakanının ilk toplantısında kelime-i tevhid yazılı bayrakla görüntü vermesi ve kimi şehirlerde sokaktaki kadınlara başlarını örtmelerinin söylendiği yönündeki haberler HTŞ yönetimi altında kadınları nasıl bir geleceğin beklediğine dair soruları beraberinde getirdi.

YAZININ DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/clyv93vy3ljo

Suriye’de HTŞ yönetimi altında kadın hakları nasıl şekillenecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin