1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Sosyal medya’da botlar veya bot hesap nedir? Nasıl tespit edilir?

Sosyal medya’da botlar veya bot hesap nedir? Nasıl tespit edilir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Robotların kısaltması olan botlar, makine gibi Facebook gönderilerine yorum yaparlar, içerik paylaşırlar ve marjinal konularda yapay çevrimiçi tartışmaları körüklerler. İnternet davranışları, adlarından da anlaşılacağı gibi, otomatik robotlarınkine benziyor.

Bununla birlikte, iyi ve kötü botlar arasında ayrım yapmak da önemli. İyi botlar, haberleri, hava durumu tahminlerini, deprem uyarılarını ve uydu görüntülerini sosyal medyada otomatik olarak paylaşabilirler.

Kötü botlarsa, aksine, belirli bir gündemi ilerletmek için, gerçek insan faaliyetlerini taklit edecek şekilde tasarlanmışlardır. Algoritmaya bağlı olarak, bilgisayar programları üzerinden sosyal medya gönderileri veya yorumları oluşturup yayınlayabilir, başkalarını takip edebilir ve hatta arkadaşlık istekleri gönderebilirler.

Kötü botlar, sosyal medya platformlarında belirli siyasi görüşleri savunabilir, sürekli yanlış bilgiler paylaşarak internetteki verimli tartışmaları baltalayabilir ve belirli yapay gündemlere dikkat çekebilirler.

Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2020’de koronavirüs veya Covid-19 hakkında paylaşılan 200 milyondan fazla tweet’i analiz ettiğinde bu konuda endişe verici bir sonuca vardı: En “etkili” 50 retweetçinin yüzde 82’si ve “en önde gelen” 1000 retweetçinin yüzde 62’si bottu.

Botları nasıl tespit edebilirim?

Aşağıdakilere dikkat ederseniz botları da sahte sosyal medya hesapları gibi tespit edebilirsiniz:

  • Hesap adları

Karmaşık harf ve kelime kombinasyonlarından oluşan kullanıcı adları, karşınızda bir bot olduğu anlamına gelebilir.

  • Profil fotoğrafları

Hesapta profil resmi yok mu? Başka birini mi gösteriyor? Resim çok mu kalitesiz? Eğer böyleyse, dikkatli olun.

  • Biyografisi/Hesap detayları

Profil bilgisinde az detayın olması, yakın tarihte siteye kayıt olduğunu gösteren bir işaret ve söz konusu kişiyle uyuşmayan şüpheli bir konum da karşınızdaki hesabın bir bot hesap olduğunu gösterebilir.

  • Bir insan için karakter dışı görünen çevrimiçi davranış

Aynı içeriği farklı platformlarda veya birkaç farklı gönderi altında aynı anda yayınlayan tek bir sosyal medya hesabı gözlemlediniz mi? Hesap çok kısa sürede sayısız kaba yanıt mı gönderiyor, yoksa bir içeriği sürekli olarak retweetliyor mu? Cevabınız evet ise, büyük olasılıkla bir botla karşı karşıyasınız. Botların ayrıca genellikle çok sayıda başka hesabı takip ettikleri ve kendilerine ait takipçilerinin çok az olduğu veya hiç olmadığı biliniyor. Takipçi sayılarını kontrol etmek için Followerwonk ya da Botometer gibi araçları kullanabilirsiniz.

 

Sosyal medya’da botlar veya bot hesap nedir? Nasıl tespit edilir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin