Simon Bolivar, Güney Amerikalı asker ve devlet adamıdır. Kolonilerdeki bağımsızlık savaşına önderlik etmiştir.
Simon Bolivar, Güney Amerika kıtasında İspanyol İmparatorluğu’na karşı verilen bağımsızlık savaşına liderlik etmiştir. Kurduğu Bolivya Cumhuriyeti daha sonra dağılsa da bugün pek çok Güney Amerika ülkesinde kahraman olarak kabul edilir.
Simon Bolivar, 24 Temmuz 1783’te bugün Venezuela sınırları içinde yer alan Caracas’ta doğdu. Altın ve bakır madenleri olan oldukça zengin bir ailenin çocuğuydu. Öğretmenlerinden biri olan Don Rodrigez, bağımsızlık yanlısıydı. Bolivar onun aydınlanma ve özgürlük ideallerinden çok etkilendi. 1799’da ailesinin ölümünden sonra İspanya’ya gitti ve burada eğitim gördü. 1802’de Maria Teresa Rodrigez ile evlendi. Ancak çiftin mutluluğu kısa sürdü. Venezuela’ya döndükten sonra Maria Teresa sarı hummaya yakanlanarak hayatını kaybetti.
Karısının ölümünden sonra Bolivar Avrupa’ya döndü. Napolyon’un Fransa’da tahta çıkışına tanıklık etti. Bu Bolivar’a ilham verdi. Güney Amerika’nın bağımsızlık için güçlü bir lidere ihtiyacı olduğunu karar verdi. Amerikan ve Fransız Devrimleri Bolivar’ı etkilemişti. Güney Amerika’da birleşik ve demokratik bir federasyon kurma fikri kafasında şekillenmeye başladı.
Fikirlerini hayata geçirmek için Venezuela’ya döndü. Tunja’da ilk askeri görevini aldı.Burada İspanya’ya karşı bağımsızlık hareketi başlattı. Ancak kurdukları Venezuela Cumhuriyeti kısa süreli oldu ve Bolivar Jamaika’ya kaçmak zorunda kaldı. Yine de bu ilk başarısız girişim tamamen boşa değildi. Özgürlük ideali duyulmuştu ve Bolivar’da büyük saygınlık kazanmıştı. Ülkede El Liberator (Kurtarıcı, Özgürleştirici) olarak anılmaya başlandı.
Simon Bolivar, Haiti’den gelen kuvvetlerin yardımıyla tekrar Venezuela’yı İspanyollardan geri aldı. Daha sonra bağımsızlık mücadelesini tüm kıtaya yaymak için çalışmalara başladı. Venezuela, New Granada ve Ekvador bağımsızlığını kazandı.
1821’de bağımsızlığını kazanan kolonilerin birleşimi olan Büyük Kolombiya’nın başkanı oldu. 1824 yılında İspanyolları yenerek Peru’daki sömürge yönetimine son verdi. Askeri başarıları ve birleşik Federasyon vizyonuna rağmen Güney Amerika ülkelerini bir arada tutmak çok zordu. Farklı bölgelerin farklı talepleri ve itirazları vardı. Bolivar ülkeyi bir arada tutabilmek için güç kullandı. Bu da muhaliflerin daha da uzaklaşmasına neden oldu. 1828’de Bolivar’a karşı bir suikast girişimi oldu. 1830’da görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Aynı yıl tüberküloza yakanlandı. 17 Aralık 1830’da Kolombiya’nın Santa Marta kentinde öldü.
Simon Bolivar, pek çok Güney Amerika ülkesinde ulusal bir figür, hatta en önemlisi, olarak saygı görür. Çok sayıda heykeli ve büstü şehir meydanlarında görülebilir. Beş ülke, Ekvador, Peru, Bolivya, Venezuela ve Kolombiya, onun bağımsılık ideali ve mirası sayesinde kurulmuştur.