Dana etinin ‘nuar’ bölgesinden yapılan rosto, zengin besin değeriyle öne çıkıyor. Yüksek protein içeren et, kalori ve kolesterol nedeniyle ölçülü tüketim gerektiriyor.
Dünya mutfaklarında hayranlık duyulan bir besin olarak tanınan rosto, genellikle dana etinden elde edilen kalın ve büyük et parçalarıyla hazırlanır. Bu yemek, büyükbaş hayvan etinin “nuar” olarak isimlendirilen özel bölgesinden elde edilen et ile yapıldığı için “nuar rosto” olarak da bilinir.
Dananın nuar eti, temel olarak hayvanın but bölgesinden, bacağından karın boşluğuna doğru uzanan kısımdan alınır. Hayvanın bu bölgesinde sinir oluşumunun düşük miktarda olması ve etin “çok yağsız” yapısı, pişirildiğinde “pamuk” veya “lokum” gibi tabir edilen yumuşak et kıvamının elde edilmesini sağlar.
Rosto eti, lezzetini ve besin değerlerini korumak için doğru yöntemlerle saklanmalı ve pişirilmelidir.
ROSTO NASIL SAKLANIR?
Piştiğinde yumuşacık ve leziz bir yemek olan rosto etinin saklanması konusunda bilgi sahibi olmak, besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur. Rosto etini saklamak için öncelikle kullanılacak şekliyle hazırlanması tavsiye edilir.
Hazırlanan et, buzdolabı poşeti veya streç film kullanılarak sarıldıktan sonra derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Rosto etinin derin dondurucuda çok uzun süreler saklanabilmesi mümkün olsa da, lezzetini ve besin değerlerini kaybetmemesi adına bu sürenin çok uzun olmamasına hassasiyet gösterilmesi gerekir.
ROSTO YEMEKLERDE NASIL KULLANILIR?
Yumuşak dokusu ve gerçek et lezzetiyle bilinen rosto, dünya mutfağında çok eskiden beri yer bulmaktadır. Rosto yapımında kullanılan nuar eti, yumuşak dokusu sayesinde birçok farklı tarifte arzulanan kıvam ve lezzetin yakalanmasına olanak tanır.
Nuar eti ile klasik rosto yapılabildiği gibi, haşlama et yemekleri hazırlamak da mümkündür. Fırında rosto eti, çok hafif olması ve kendi buharında uzun sürede pişmesi nedeniyle oldukça lezzetli bir alternatif sunar. Yumuşak ve yağlı bir et olmasından dolayı rosto etinin kızartmalar için de uygun olduğu belirtilmektedir.
Dana rosto yapılışı temelde basit olsa da, dikkat edilmesi gereken en önemli husus, etin pişirilmeden önce en az 1 saat oda sıcaklığında bekletilmesidir. Rosto eti yumuşak yapısı nedeniyle pişirme sırasında dağılma eğilimi (“kendisini salabileceğinden”) gösterebilir; bu durumu önlemek için pişirme öncesinde etin iple sarılması gibi önlemler almak gerekebilir.
ROSTONUN FAYDALARI NELERDİR?
Bir kırmızı et ürünü olan dana etinden yapılan rosto, kırmızı etin insan sağlığı için sunduğu tüm faydaları içermektedir. İçeriğinde bulunan amino grup asitleri sayesinde rosto faydaları geniş bir yelpazededir.
Zengin bir protein kaynağı olması nedeniyle vücudun başta enerji olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur ve mevcut kas kütlesinin korunmasını sağlar. Demir içeriği zengin olduğundan kandaki alyuvar sayısını artırır, kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olarak anemiye (kansızlık) karşı koruma sağlar.
B12 vitamini yönünden de zengin olan rosto eti, zeka gelişimini destekler, unutkanlığa iyi gelir ve Alzheimer riskini önemli oranda düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemi direncini yüksek tutar, keratin deposu olarak saç sağlığını korur ve içerdiği selenyum minerali sayesinde kolon kanserine karşı koruma sağlayabilir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için kemik gelişimine de yardımcı olur.
ROSTO NELERE İYİ GELİR?
Rosto eti, en güçlü demir, protein ve B grubu vitamin kaynaklarından biridir. Hayvanın en fazla hareket eden bölgesi olan nuar etinden yapılması, sağlıklı bir et olmasını sağlar. B12 vitamini zenginliği sayesinde unutkanlığa karşı en etkili doğal tedavilerden biri olarak görülür. Kansızlık ile mücadele eden kişilerin de düzenli olarak tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
İÇERİĞİNDEKİ VİTAMİNLER VE MİNERALLER
Rosto, A vitamini, C vitamini ve K vitamini içerir. Ayrıca B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B6 ve B12 vitamin grubu açısından da çok zengin değerlere sahiptir.
Rosto, besin değerleri açısından zengin mineralleriyle de öne çıkar. Etin içeriğinde selenyum, bakır, çinko, potasyum, kalsiyum ve sodyum bulunur.
ROSTO KALORİSİ VE BESİN DEĞERLERİ
Besleyici özelliklerine rağmen rosto, kalorisi yüksek besinlerden biridir. Protein, karbonhidrat ve kolesterol seviyesi yüksek olduğundan kalorisi de yüksektir.
Dana rosto kalorisinin, 100 gram için 146 kcal olduğu belirtilir. 100 gramlık dana rostonun kalori dağılımı yaklaşık olarak yüzde 67 yağ, yüzde 29 protein ve yüzde 4 karbonhidrat şeklindedir.
Ayrıca 100 gram dana rosto eti içeriğinde; 10.48 gram protein, 10.75 gram yağ, 1.44 gram karbonhidrat ve 0.46 gram lif bulunur. Aynı oran 165 mg sodyum, 247 mg potasyum ve 10.64 mg kalsiyum içerir.
ROSTONUN ZARARLARI VE TÜKETİM UYARILARI
Rosto, bir kırmızı et ürünü olduğu için, tipik kırmızı et zararlarıyla benzer riskler taşır. Aşırı tüketilmesi durumunda vücuttaki kolesterolün artmasına neden olabilir. Yüksek miktarda kırmızı et tüketimi, karaciğer yağlanmasına yol açabilir.
Tüm kırmızı et ürünlerinde olduğu gibi aşırı tüketim, gut (Gut hastalığı) gibi hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, özellikle mevcut kolesterol ve tansiyon hastalarının rosto tüketirken dikkatli olmaları ciddi risk teşkil edebilir.