1. Haberler
  2. Çevre Ekoloji
  3. Marmara Gölü kurudu

Marmara Gölü kurudu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa’da yer alan Marmara Gölü, doğal ve insan kaynaklı etmenlerin etkisiyle kurudu.

Devlet Su İşleri tarafından 1945 yılında rezervuar alanına dönüştürülen göl, zamanla su seviyesini kaybetti. Kuraklık ve kaçak sulamalar gibi nedenlerle göl tamamen kurudu. Göl çevresinde yaşayan kuş türlerinden, özellikle tehlikede olanlar da etkilendi. Göl alanının tarım için kullanılmasına izin veren bir protokol imzalandı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nüket Tirtom, gölün kurumasının yanlış sulama yöntemleri, artan kuyu açma faaliyetleri ve su transferi gibi etkenlerle gerçekleştiğini belirtti.

Kuruma sonucunda ekosistem zarar gördü, biyoçeşitlilik azaldı ve gıda güvensizliği gibi sorunlar ortaya çıktı.

“Birçok ciddi soruna sebep olacak”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nüket Tirtom, AA muhabirine, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunların dışında beşeri nedenlerle gölün kuruduğunu vurguladı.

Beşeri nedenler arasında “yanlış sulama yöntemleri”, “tarımsal sulama amaçlı açılan kuyuların sayısının giderek artması”, “Gördes Barajı temelli havzalar arası su transferi”nin sayılabileceğini belirten Tirtom, “Bu doğal ve beşeri sebeplerin sonucunda, küçük derelerle ve yer altı sularıyla beslenen gölün kuruması kaçınılmaz oldu.” dedi.

Ötrofikasyonun (plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalması) da gölün kurumasında bir etken olarak sayılabileceğini kaydeden Tirtom, “Tarımsal gübrelerden bol miktarda azot ve fosfor göle karışmakta, bu azot ve fosfor göl tabanındaki bitkilerin çoğalmasına sebep olmaktadır. Bu da bitkiler çoğaldıkça gölün bataklığa dönüşmesi ve suyunu kaybetmesi anlamına gelir.” diye konuştu.

Gölün kurumasının sonuçlarına ilişkin ise Tirtom, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gölün kuruması, hem biyoçeşitlilği hem de göl kıyısındaki sosyoekonomik hayatı olumsuz etkilemiştir. Kuraklık sonucundaki yer altı su seviyesindeki azalma, ekosistemlerin zarar görmesi, biyoçeşitliliğin azalması ve gıda güvensizliği gibi birçok ciddi soruna sebep olacaktır. Ayrıca toprağın kuruması, tarımsal kuraklığa sebep olacaktır.”

Marmara Gölü kurudu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin