TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Jeofizik Yüksek Mühendisi Fatih Şenhisar, Manisa’da ve çevresindeki bazı fay sistemlerinin tek seferde kırılması halinde 6.3 ile 7.9 arası şiddette deprem oluşturabileceğini söyledi.
Vegazete’den Tunay Aktaş’ın haberine göre, Manisa’da önemli aktif faylar bulunduğunu belirten Fatih Şenhisar, “Gediz Grabeni üzerinde yer alan Manisa Fayı 40 km uzunluğunda; Yunusemre, Şehzadeler ve Turgutlu ilçesinden geçmekte. Manisa sınırları içinde can ve mal kaybına neden olabilecek, ekonomik açıdan olarak tehdit oluşturabilecek, uzunluğu 10 km’den daha fazla olan fay sistemleri de mevcut. Manisa fayı, Gediz grabeninin kuzeybatı kolunda Turgutlu ile Muradiye arasında yer alıyor. Baskın diri bir fay.
Kenti boydan boya kat eden fay hattı ve keskin bir büklümle birbirinden ayrılabilen doğu ve batı olmak üzere iki segmentten oluşuyor. Doğu segmenti Kemalpaşa çayı ile Manisa (tarım işletmeleri tesisleri, avcılık kulübü atış sahası) arasında uzanıyor. Batı segmenti kentin doğusu ile batıda Gediz nehri arasında yaklaşık 25 km uzunluğunda. Bu segment 3 km genişliğe ulaşan bir zon içerisinde birbirine paralel fay parçalarından oluşuyor. Batı segmenti, ekonomik yatırımların yoğun olduğu Manisa’nın sanayi bölgelerinden geçmekte.
Manisa ve yakın çevresinde yer alan fay sistemlerinin uzunlukları 12-220 km arasında değişiyor. Bu sistemlerin tek seferde kırılmaları durumunda oluşacak deprem büyüklüklerinin 6.3 ile 7.9 arasında değişebileceği hesaplanıyor.
2 BİN YIL ÖNCE 12 BÜYÜK KENT YIKILDI
Manisa’nın tarihsel dönem depremselliği 2 bin yıl önce (M.S. 17 yılında) meydana gelen ve toplamda 250 km uzunluktaki bir alanda 12 antik kentin yıkılmasına neden olan büyük depreme ait bilgiler, Manisa-Yuntdağı bölgesinde Aigai Antik Kenti’nde yürütülen güncel arkeolojik araştırmalardan elde edilen yazıtların çözümlemesi ile ortaya konmuştur. Hatta bu yazıtlarda söz konusu şiddetli depremin Batı Anadolu’nun başına gelmiş en büyük felaket olduğu anlatılmıştır.
YIKICI 10 DEPREM
Tarihte Manisa’da 6.5 ve üzeri 10 deprem bulunuyor. Son yıkıcı deprem; Kütahya, Manisa ve Uşak’ta 1000’den fazla can kaybına neden olan 1970 yılındaki 7.2’lik deprem. AFAD tarihsel deprem kayıtlarından hareketle 6.5 ve üzeri şiddetli depremlerin tekrarlanma periyodu 170 yıl. Bir sonraki şiddetli depremin yaklaşık iki nesil sonrasını etkileyecek şekilde 2140 yılı olacağı öngörülüyor.
30 yıllık döneme ait 74.000 deprem içeren Manisa sismisite haritası incelendiğinde depremlerin büyük çoğunluğu yerkabuğunun ilk 25 km’sinde kümelenmekte, ağırlıklı olarak Soma ve Gölmarmara arasında yoğunlaşmakta. Meydana gelen 5 ve üzeri depremlerin çoğu da bu hat üzerinde oluşuyor. Aletsel dönemde Manisa ve yakın çevresinde meydana gelen şiddetli depremler: 6.9 büyüklüğündeki 1919 Soma depremi, 6.5 büyüklüğündeki 1969 Alaşehir-Sarıgöl depremi.