Mühendislik hizmeti almadan, denetim yapılmadan tasarlanan binaların depremde nasıl tehlike oluşturduğunu Maraş depreminde apaçık ortadayken, Manisa’da 17 belediyeden 15’inin hala jeofizik mühendisi çalıştırmadığı ortaya çıktı.
Vegzate’nin haberine göre, 10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından, yurttaşlar yaşadığı binaların depreme dayanıklı olup olmadığını sorgulamaya başladı. Deprem bölgesindeki binaların yıkılmasındaki nedenler arasında denetimsizlik, rant, ihmal gibi suç oluşturacak unsurlar sıralandı.
Peki Manisa’da durum nedir? Belediyeler yapıların güvenliği ile ilgili gerekli yatırımları yapıp önlemleri alıyor mu? Bununla ilgili TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Jeofizik Yüksek Mühendisi Fatih Şenhisar, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Manisa’daki
BÜYÜKŞEHİR, ŞEHZADELER VE TURGUTLU BELEDİYESİ DIŞINDA İSTİHDAM YOK
Manisa’nın 17 ilçe belediyesinin 15’inde jeofizik mühendisi bulunmadığı gerçeğine dikkat çeken Şenhisar, ileride yaşanabilecek depremlerde üzücü sonuçlarla karşılaşılmaması için belediyelerin bu eksikliği süratle gidermesi çağrısında bulundu. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler ve Turgutlu Belediyelerinin dışındaki 15 belediyenin jeofizik mühendisi çalıştırmadığının altını çizen Şenhisar “Yapı stokunu tespit ederek yerinde dönüşümü hedefleyen, insanları yaşadığı yerden başka yerlere göndererek değil o bölgede kültürleşmiş sosyo-ekonomik donatılarını bozmadan doğru bir şekilde kentsel dönüşüm süreci gelmektedir. Mevcut yapı stokunun depreme karşı dayanıklılık kontrolünün yapılarak, yapının durumuna göre güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması önem arz etmektedir. Jeofizik Mühendisleri; elektronik cihazlar kullanarak yapıya hiçbir zarar vermeden yapı görüntülerini çıkarmakta ve bu görüntüleri yorumlayarak yapı hakkında bilgi vermektedir. Jeofizik-Jeolojik zemin etüt raporlarının standartlara uygun yapılmasının sağlanması, raporların kontrolü ve gerekli durumlarda yerinde denetimi için, merkezi ve yerel idarelerde Jeofizik mühendisi istihdamı zorunlu olmalıdır. Son depremde de görüldüğü üzere mevcut bina olmadan önce, denetimlerin ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Ancak Manisa’da 17 ilçe belediyesinin 15’inde jeofizik mühendisi istihdamı bulunmamaktadır. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra ilçelerden sadece Şehzadeler ve Turgutlu Belediyesi jeofizik mühendisi istihdam etmektedir. 15 ilçe belediyesinde Jeofizik mühendisi istihdam edilmemesinden dolayı denetimsiz geçen zemin etüt raporuna göre tasarlanan binanın, ileride meydana gelecek bir depremde zarar görmemesi mümkün değildir. İleride daha üzücü deneyimler yaşanmaması için en kısa zamanda Manisa’da bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir.”
“YAPI DENETİMİNDE DENETLEYEN VE DENETLENEN ARASINDAKİ BAĞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
Şenhisar, Türkiye’de özellikle risk azaltıcı tedbirlerin alınarak, depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını önemle çizen Şenhisar, binalarda deprem standardının sağlanması, zemin etüdü, belediyelerde bu etütleri kontrol edecek jeofizik mühendisi bulundurulmasının önemine dikkat çekerek “Yapı denetiminde denetleyen ve denetlenen arasında kurulan bağın önüne geçilmeli ve sağlıklı bir kontrol mekanizmasının oluşturulması azami derecede önem taşımaktadır. Önceki Depremlerden Ders Çıkartılmaması Bugünkü deprem, Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde geniş bir alanda meydana gelmiştir.
Depremler ve doğal afetler ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeğidir. Bu nedenle; toplumda deprem bilincinin oluşturulması, deprem ve afetlere karşı uygun yerleşim alanlarının belirlenmesi, güvenli binalar yapılması, mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınması, deprem öncesi, sırası ve sonrası hazırlıklı olunması gerekmektedir”dedi.
“ULUSAL DEPREM POLİTİKASI BELİRLENMELİ”
Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalarda kamu yararı ve ülke çıkarı doğrultusunda ulusal bir deprem politikası belirlenmesi gerektiği görüşünü savunan Fatih Şenhisar, ciddi programlar oluşturulası ve bunların hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. “Toplum olarak yaşanan depremleri unutuyor ve bir daha yaşanmayacakmış gibi yaşamlarımızı sürdürüyoruz”diyen Şenhisar, şöyle devam etti“ Ancak doğa depremlerle, heyelan, taşkın ve sellerle sürekli kendini hatırlatmaya devam ediyor. Türkiye bir deprem ülkesidir ve depremler kaçınılmaz gerçeğimizdir. Bir kere daha, depremde yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet, yaralananlara acil şifalar ve depremden etkilenen bütün bölgede yaşayan insanlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”