TARSİM 140 ekibiyle don nedeniyle hasar gören bağlarda detaylı hasar tespitine başladı
Ahmet ÜNSAL/Manisa
Manisa Valisi Vahdettin Özkan, il genelinde etkili olan don afeti nedeniyle zarar gören tarım alanlarında incelemelerde bulundu. Yaşanan felaket sonrası üreticilerin mağduriyetlerinin hızlıca giderilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Özkan, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Binlerce dönümlük bağın bulunduğu Gediz Ovası’nda don afetinin yarattığı hasarı yerinde incelemek ve tespitlerde bulunmak için sahaya çıkan TARSİM Bölge Müdürlüğü ekipleri 140 koldan çalışmalara başladı. Yetkililer bağ üreticisinin ve buna bağlı çeşitli tarım ürünlerini üreten çiftçilerin sadece yüzde 55 oranında doğabilecek doğal afetlere karşı sigortalama işlemini yaptırdığını belirtti. Tespitlerin ardından zararın oranındaki hasar tutarlarının çiftçilere ödeneceği de belirtildi. Bağlarda meydana gelen hasarların yeniden doğuş olması halinde beklenen rekolteye yakın üretimin gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.
VALİ ÖZKAN DONUN VURDUĞU BAĞLARDA İNCELEME YAPTI
Manisa il genelinde 10 Nisan 2025 sabahı yaşanan don olayı nedeniyle zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Özkan, “Manisa’mız tarımın kalbidir; 877 bin 598 dekar bağ alanımızda yaklaşık 50 bin ailemiz geçimini bağcılıktan sağlamaktadır. Bu nedenle yaşanan her afet, sadece ürünlerimizi değil, binlerce ailenin geçimini ve alın terini de etkilemektedir. Hükümetimizin almış olduğu hukuki ve idari düzenlemelerle çiftçimizin uğradığı zararların telafisi için oluşturulan TARSİM Sigorta Sistemi ve çiftçimize verilen sigorta teşvikleri çiftçimizin yaralarının sarılmasında önemli rol almıştır” dedi.
EN YÜKSEK SİGORTALILIK ORANI SARUHANLILI ÇİFTÇİLERDE
Saruhanlı ilçesinde yüzde 75 oranında sigortalılığın bulunmasının oluşan zararların telafisinde çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Özkan, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizdeki teknik personellerimiz, sezon başından bu yana bağlarda fenolojik gelişmeleri, iklim değişimlerini ve yaşanabilecek riskleri büyük bir titizlikle takip etmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları doğrultusunda, 8 Nisan tarihinde üreticilerimize SMS ve sosyal medya aracılığıyla don uyarısı yapılmış, bazı üreticilerimizce sulama sistemleri ve ateş yakma gibi koruyucu önlemler alınmıştır. Ancak 10 Nisan sabahı saat 01:00 ile 08:00 arasında -2,93 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle birçok ilçemizde – özellikle Alaşehir, Ahmetli, Akhisar, Gölmarmara, Salihli, Saruhanlı, Sarıgöl, Turgutlu, Şehzadeler ve Yunusemre’de – bağ alanlarımızda farklı oranlarda don zararları meydana gelmiştir. Özellikle Gediz’e yakın, çukurda kalan taban arazilerde zararın daha yüksek olduğu değerlendirilmektedir.”
TARSİM KESİN ZARAR TESPİTİ İÇİN ARAZİLERDE
İl ve ilçe müdürlükleri bünyesinde görevli teknik personel ile TARSİM eksperlerinin olayın hemen ardından aynı gün sahaya inerek, zarar tespit çalışmalarına başladığını, tespit ve değerlendirme süreçlerinin tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Manisa Valisi Vahdettin Özkan, “Bu noktada üreticilerimizin yapması gereken en önemli şey, zarar gören alanlar için öncelikle TARSİM’e bildirimde bulunmaları, ardından da bağlı oldukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine afet ihbar dilekçelerini teslim etmeleridir. Zarar durumu netleşene kadar budama ve benzeri işlemlerden kaçınılmalı, hastalık riskine karşı sezon boyunca bitki koruma çalışmaları aksatılmamalıdır. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla kullandırılan düşük faizli tarımsal kredilerin ertelenmesiyle ilgili mevzuat kapsamında, zarar gören üreticilerimize gerekli destekler sağlanması hususundaki çalışmalar sürdürülmektedir. Bu konuda da çiftçilerimiz, müdürlüklerimiz aracılığıyla bilgilendirilecektir. Devletimiz her zaman çiftçimizin yanındadır. Bu zor günleri dayanışmayla, birlikle ve doğru tarımsal yönlendirmelerle aşacağımıza inancım tamdır. Hepimize geçmiş olsun diyor, afetlerin tekrarlanmayacağı bir sezon temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİLER İÇİN DON RİSKİ SÜRÜYOR
Vali Özkan, 11 Nisan 2025 tarihinden 15 Nisan 2025 Salı gününe kadar zirai don riski bulunduğunu, üreticileri yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda da uyardı.