Maden yasası teklifine karşı Ankara’da 3 Temmuz’dan bu yana nöbet tutan köylüler, yasa geçerse topraklarına el konulacağını, zeytinlerin ve köylerin zorla taşınacağını vurgularken, “Buna razı değiliz, gidecek başka bir yerimiz yok” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekillerinin imzasını taşıyan enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 13 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu.
Bununla birlikte zeytinlik alanlarda, ormanlarda ve meralarda madencilik faaliyetlerinin yapılmasını, enerji yatırımları izinlerinin kolaylaştırılmasını ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerinin hızlandırılmasını öngören kanun teklifine karşı ekoloji örgütleri ve sivil toplum kuruluşları (STK) koordinasyon grubu kuruldu.
Diğer yandan, 19 Haziran’da Muğla başta olmak üzere Türkiye’nin farklı noktalarından gelerek görüşmeye katılmak isteyen yurttaşların toplantıya alınmaması üzerine AK Parti ve muhalefet partileri arasında tartışmalar yaşandı, Avukat Yakup Okumuşoğlu Meclis’te yerde sürüklendi.
Kanun Teklifi, 20 Haziran’da ise toplamda 26 saat süren görüşmeler sonucunda Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi.
Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’nı kömür madenine karşı koruyan yurttaşlar, kanun teklifine karşı Ankara’daki Cemal Süreyya Parkı’nda 3 Temmuz’da nöbete başladı.
İkizköy Çevre Komitesi, 3 Temmuz’dan bu yana Maden Yasası’na karşı sürdürdükleri direnişe dair bir açıklama paylaştı.
“Bizler bu ülkenin köylüleriyiz” ifadesiyle başlayan açıklamada “Çiftçilik, hayvancılık yaparız. Sofranızdaki gıdayı biz üretiriz. Köyümüz, toprağımız vatanımızdır. Bu topraklarda doğduk, bu topraklarda yaşamak istiyoruz” denildi.
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
“Tarımın yoğunlaştığı dönemde, harmanımızı ve hayvanlarımızı bırakarak geldik. Her şeyimizi bırakarak kamuoyuna, ülkemize, insanlarımıza sığınmak için geldik. Bizleri buraya getiren şey 13 Haziran tarihinde Meclis’e sunulan bir torba yasa tasarısı.
Bu tasarı, biz köylülerin yaşadığı toprakları madencilik faaliyetlerine açıyor. Orman, mera ve zeytinliklerimizin korunmasını sağlayan diğer yasaları delip geçiyor.”
Yasa geçerse maden şirketleri istediği için köylünün topraklarına el konulacağı, zeytinlerin ve köylerin zorla taşınacağı vurgulanırken, “Bizleri göç etmeye zorlayacaklar. İstemiyoruz. Biz üretmek istiyoruz. Ormanlarımızın, meralarımızın, zeytin ağaçlarımızın, su kaynaklarımızın, yaşamlarımızın yok edilmesini istemiyoruz. Buna razı değiliz” denildi.
Tasarı Geri Çekilene Kadar Nöbete Devam
Açıklamada buna razı olmadıkları için Ankara’ya geldikleri aktarılırken şunlara değinildi:
“Yasa tasarısı, ilgili komisyonda kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na havale edildi. 13 Haziran’dan beri yüzlerce köylü dört defa Ankara’ya geldik, taleplerimizi kamuoyuyla paylaştık, görüşmeler yaptık, derdimizi anlattık, yasayı istemediğimizi, razı olmadığımızı ifade ettik.
Çaresiz kaldık. Nöbete başladık çünkü bu tasarı geçerse başımıza gelecekleri biliyoruz. Bizim gidecek başka bir yerimiz yok.”
Açıklamada, yasa tasarısı geri çekilene kadar nöbette kalacaklarını ve bu yasanın başta
köylüler olmak üzere, tüm ülkemizin meselesi olduğu kaydedilirken son olarak talepler madde madde sıralandı:
- “Parti ayrımı olmaksızın tüm vekillerimizden sesimizi duymasını, bizleri görmesini istiyoruz. Tüm vekillerimizle görüşmeye, sözümüzü ifade etmeye hazırız.
- Tasarıyı Meclis’e sunan vekillerimiz başta olmak üzere, ilgili tüm yetkililerden yasa tasarısını geri çekmelerini istiyoruz.
- Tüm siyasi parti temsilcilerini, sendikaları, sivil toplum örgütlerini nöbet alanımızı ziyaret etmeye bekliyoruz. Bizleri dinlemenizi istiyoruz.
- Herkesten sosyal medyada paylaşımlar yaparak, eşinize dostunuza komşunuza anlatarak bu haklı sesi yaygınlaştırmanızı istiyoruz.
- Tüm yurttaşlardan, üyesi oldukları partilerin yöneticilerine taleplerimizi sahiplendiklerini ve bu yönde bir tutum alınmasını beklediklerini ifade etmelerini istiyoruz.
- Madenlerden etkilenen bölgelerin yöre dernekleri ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm yerel örgütleri taleplerimizi sahiplenmeye ve sesimizi duyurmaya çağırıyoruz.
- Ankara’da bulunmayıp bizlere destek olmak isteyen tüm sivil toplum kuruluşları, sendikalar, öğrenciler, emekliler; kısacası tüm yurttaşlardan bulundukları yerlerde sesimizi duyurmak için çalışmalar yapmalarını bekliyoruz. #MadenYasasınıGeriÇek içeriğiyle yapacağınız her türlü çalışma bize destek olacaktır.
- Tüm taleplerimize rağmen vekillerimiz bizi görmez de bu yasa tasarısını Meclis Genel Kurulu’na getirirse o gün, memleketimizin tüm köylüleri başta olmak üzere; havasını, suyunu, toprağını seven tüm yurttaşları tekrardan meclis önünde yapacağımız buluşmaya kitlesel olarak katılmaya çağırıyoruz.”
Kaynak: İklim Haber