Aydın ve Muğla sınırları arasında yer alan ve tarih öncesi kaya resimleriyle ünlü Latmos, taş ocakları ve rüzgar enerji santrallerinin tehdidi altındayken, önemli bir hukuki zafer yaşandı.
Ege’de Sonsöz Metehan Ud’un haberine göre, Kormad Madencilik Şirketi’nin, Çavdar Köyü yakınlarındaki kuvars maden ocağının kapasite artışı talebi, yerel mahkemenin ardından Danıştay tarafından da iptal edildi.
Danıştay 4’ncü Dairesi, yerel mahkemenin verdiği ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) iptal kararını onayladı. Latmos Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Söke’nin Çavdar köyü Kocakovanlık Mevkii’ndeki kuvars maden ocağının kapasite artışı talebine Aydın Valiliği tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını yerel mahkeme iptal etmişti. Temyize götürülen bu karar, Danıştay tarafından da onaylandı ve kesinleşti. Bu, doğamız için büyük bir kazanım oldu” denildi. Açıklamada, emeği geçenlere teşekkür edilerek, Latmos’un korunmasına katkı sağlandığı ifade edildi.
Maden Ocağı hakkında
Kormad Madencilik, geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak, yıllık 5 bin ton olan cevher kapasitesini 180 bin tona çıkarmak ve çalışma süresini 12 aya kadar uzatmak istemişti. Ayrıca, maden sahasının üç hektar daha genişletilmesi planlanıyordu. Bu kapasite artışıyla birlikte, bölgede patlatılacak dinamit sayısının da artacağı belirtilmişti.
Önemli doğa alanı sınırlarında
Maden sahası, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı ve tarım arazisi içinde kalırken, aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önemli doğa alanı sınırları içinde yer alıyor.
Mahkeme iptal etti
Latmos Platformu tarafından açılan davada, Aydın 1’inci İdare Mahkemesi, taş ocağının çevresindeki zeytinlikler ve tarım alanlarına zarar verebileceği gerekçesiyle ÇED kararını iptal etmişti. Mahkeme, projenin çevre, toprak ve su üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını ve erozyon riskini artıracağını vurgulamıştı.