1. Haberler
  2. Çevre Ekoloji
  3. Latmos’daki Yıkıma Danıştay Da “Dur” Dedi: Madenciliğe Ret Kararı

Latmos’daki Yıkıma Danıştay Da “Dur” Dedi: Madenciliğe Ret Kararı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekoloji Birliği – Aydın Söke’ye bağlı Çavdar Köyü yakınlarında Kale Maden AŞ tarafından işletilen Feldspat, Kuvars ve Kuvarsit Ocağı Kapasite Artışı Projesinin iptal kararı Danıştay’da onaylandı. Aydın 1. İdare Mahkemesinin projenin kapasite artışını reddeden kararına karşı yapılan itiraz reddedildi.

Danıştay, Dinçler Madencilik’in Latmos Dağı’nda yapmak istediği feldspat madeni kırma-eleme projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

Karacahayıt ve Yeşilköy muhtarları ile Latmos Platformu’nun açtığı davada, maden şirketinin yaklaşık 850 futbol sahası büyüklüğündeki 600 hektarlık alanda yapmak istediği 390 bin ton feldspat kırma projesi şimdilik durduruldu.

Latmos Platformu tarafından kararla ilgili yapılan açıklamada “Latmos Platformu açtığı bu davayla Çavdar Mahallesi ve çevresinde sadece tabiat varlıkları, yeraltı-yerüstü su kaynakları, çam fıstığı ormanları, zeytinlikleri değil aynı zamanda 1. Derece Çatıdındere Arkeolojik Alanı’nı da vahşi madencilikten kurtarmıştır. Hukuk, biz işletirsek var.” dedi.

Latmos / Beşparmak Dağları, benzersiz kaya peyzajları, binlerce yıllık kaya resimleri, zeytinlikleri, meraları ve yüksek biyolojik çeşitliliğiyle Batı Menteşe Dağları “önemli doğa alanı” içinde yer alıyor.

Saz kedisinden su samuruna, yaban domuzundan oklu kirpiye kadar pek çok canlıya yuva olan bu dağ, aynı zamanda Büyük Menderes havzasını besleyen su kaynaklarını barındırıyor.

Beşparmak Dağları olarak da bilinen Latmos ya da Latmos Dağları, günümüzde Bafa Gölü’nün kuzeyindeki Beşparmak Dağları olarak bilinse de sınırları belirsiz bir bölge. Yazılı metinlerde ilk kez MÖ 8 – 7. yüzyılda Homeros’un İliada Destanı’nında bahsedilen bu bölge, 1890’larda yazılan Aydın Vilayeti Salname’sinde Söke’den Yatağan Eskihisar’daki Stratonikeia antik kentine kadar olan alan olarak tanımlanmış.

Latmos Platformu da; Latmos’u jeolojik, doğal ve kültürel özelliklerinin benzerliği ve bizim etki alanımız olarak Akçay Ovası’ndan Bafa Gölü’ne kadar uzanan bölge olarak tanımlıyor ve kabul ediyor.

Bu bölgede doğanın ve yaşamın korunması için sürdürülen ve yeni planlanan madencilik girişimlerine karşı bugüne kadar platform tarafından on dava açıldı, bunlardan dördü yerel mahkemelerde kazanıldı ve Danıştay’da onaylandı, iki dava yerelde kazanıldı ve Danıştay sürecini bekliyor, İki davada bilirkişi raporları lehte geldi ve mahkeme kararı bekleniyor, bir dava ise bilirkişi keşfinin yapılması aşamasında, bir dava ise yeni açıldı.

Latmos Platformu’nun gönüllü üyeleri amaçlarını, “doğal ve kültürel özellikleriyle eşsiz olan Latmos bölgesinin geçmişten kalan doğal ve kültürel miraslarıyla halen sürdürülen insan yaşamı ve kültürünü kapsayacak şekilde korunması, bu amaçla bölgenin milli park ya da jeopark gibi bir koruma statüsüne kavuşması için de uğraşmaya devam edeceğiz. Bu benzersiz bölge koruma altına alınmalı ve buradaki maden ruhsatları acil olarak iptal edilmeli” şeklinde tanımlıyor.


Latmos’daki Yıkıma Danıştay Da “Dur” Dedi: Madenciliğe Ret Kararı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin