Yaşanılan kuraklık nedeniyle, Yozgat’ta Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü, sulama birliklerine gönderdiği resmi yazıda, sulama amaçlı baraj ve göletlerde yeterli suyun olmadığına dikkati çekti. Yazıda, “2025 yılı ekilecek bitki deseni seçilirken; kuraklığa dayanıklı bitkiler tercih edilmelidir” denilerek, bölge çiftçisi uyarıldı. Özellikle şeker pancarı ekiminde kota dışında ekim yapılmaması istendi.
Türkiye’nin en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı bölgeler arasında yer alan Yozgat’ta şeker pancarında uygulanan kota geçen yıl yüzde 20 civarında düşürüldü. 500 bin ton civarında kota verilmesi gerekirken Yozgat’a geçen yıl 400 bin ton civarında kota verildi. Bu yıl Yozgat’ın kotası 66 bin artırılarak 466 bin tona çıkarıldı ama su sıkıntısı nedeniyle kota dışında ekim yapılmaması istendi.
DSİ tarafından sulama birliklerine gönderilen yazıda, “Baraj ve gölet havzamızda yeterli suyun olmadığı tespit edilmiş olup, 2025 yılında çiftçilerimizin kritik ve kısıntılı sulama faaliyetlerinde bulunulması gerekmektedir. Çiftçilerimizin su eksikliğinden zarar görmemeleri için şebeke dışı ekim yapmamaları ve şebeke içi ekim yapacaklarsa da kuraklığa dayanıklı bitkileri tercih etmeleri gerekmektedir” denildi.
‘Sulama sahası dışı sulamalara kesinlikle izin verilmeyecek’
Meteorolojik verilere göre bölgede ortalamanın altında yağış beklenildiğine dikkati çeken Sulama Birliği de, çiftçilere iletilmek üzere köy muhtarlarına gönderdiği yazıda ise, şu uyarıları yaptı:
“Bölge Müdürlüğümüzün göndermiş olduğu kuraklık yazısına istinaden baraj ve gölet havzamızda yeterli suyun bulunmadığı görülmüştür. Diğer taraftan 2025 sulama yılında mevsimlik meteorolojik değerlendirmelerde; bölgemizde ortalamanın altında yağış beklenmekte olup işletme programları hesaplarında zaten düşük seviyede olan baraj ve göletlere girecek su miktarlarının ortalamanın altında olacağı öngörülmektedir. Bu nedenle 2025 sulama yılında çiftçilerimizin su eksikliğinden zarar görmelerini önlemek amacıyla birliğimizin sorumlu bulunduğu sahalarda; ‘Kritik ve kısıntılı sulama faaliyetlerinde bulunulması gerekmektedir. 2025 yılı ekilecek bitki deseni seçilirken; kuraklığa dayanıklı bitkiler tercih edilmelidir. Sulama sahası dışı (kanal üstü vs.) sulamalara kesinlikle izin verilmeyecektir. Su tasarrufu açısından yağmurlama ve damla sulama yöntemlerinin tercih edilmelidir. Gece sulaması yapılması tercih edilmelidir. Şeker pancarı ekimi yapacak çiftçilerimizin ekim kotasının dışında ekim yapılmaması gerekmektedir. Kaçak ekim yapılmaması gerekmektedir.’ 2025 yılında baraj ve göletlerde suyun durumuna göre beyan alınacağından dolayı çiftçilerimizin mağdur olmamaları için gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir.” (ANKA)