Doğu Anadolu Bölgesi’nden özellikle Van, Ağrı yörelerine özgü bir yemek olan Keledoş yemeği, doğu mutfağı’nın geleneksel yemeklerindendir. Keledoş, döğülmüş buğdayla yapılır. Baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenilen muhteşem yemek olan Keledoş doğu sofralarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Her yörenin farklı Keledoş yapım teknikleri vardır. Biz size genel olarak yapılan Keledoş yemeği tarifi vereceğiz. Keledoş nasıl yapılır?
Keledoş Malzemeleri Nelerdir
- Kavurma eti
- Yarım su bardağı nohut
- 1 su bardağı den (Döğme)
- Yarım su bardağı yeşil mercimek
- İki avuç ak pancar
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı kurut
Keledoş Nasıl Yapılır
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilir, üzerine tereyağı konulur bu yağ yemeğin sıcağı ile erir daha sonra servis yapılır.