1. Haberler
  2. Ege Haberleri
  3. İzmir’de yaşam hakkı savunucuları sokaktaki hayvanlar için açlık grevinde

İzmir’de yaşam hakkı savunucuları sokaktaki hayvanlar için açlık grevinde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları, sokak hayvanlarının katliamını öngören yasanın geri çekilmesi talebiyle 3 günlük açlık grevine başladı. Kent Enstitüleri Derneği’nde başlatılan grevde, “Bu suça ortak olmayacağım, sokaktaki dostumu savunacağım” ve “Katliam yasasına karşı topyekun mücadeleye” pankartı asıldı. 

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları üyeleri Bilge Berk, Mansur Karaca ve Kaan Gencel, burada açıklamada bulundu. Açıklamada, “katliam yasası” olarak nitelendiren yasanın Ağustos 2024’de yürürlüğe girmesiyle birlikte sokak hayvanlarının toplatılıp “ölüm” barınaklarına konulmasının AKP iktidarının yaşam hakkını hedef alan rejimini kalıcı hale getirdiği belirtildi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) de yasayı onayladığı anımsatılan açıklamada, “Bizler, İzmir, İstanbul ve Eskişehir’de yaşayan yaşam savunucuları olarak, hayvanların yaşam hakkı için açlık grevine başlıyoruz. Bu grev, yalnızca bir protesto biçimi değil; barınak denen ölüm kamplarında açlıkla, susuzlukla, hastalıkla boğuşan, diri diri gömülen, aç bırakılan can dostlarımızla kurduğumuz bir dayanışma köprüsüdür. Açlığımız onların açlığıdır. Direnişimiz onların sesi, onların nefesidir. Bu yasa, bilime, vicdana, kamu yararına ve anayasal ilkelere aykırıdır. Yerel yönetimler ve kamu kurumları yıllardır sorumluluklarını yerine getirmezken, kısırlaştırma, aşılama ve rehabilitasyon çalışmaları için ayrılması gereken kaynaklar nereye harcandığı belirsiz bütçelerde buharlaşırken, çözüm diye sunulan şey yalnızca tecrit ve ölümdür” ifadeleri yer aldı.

‘HAYATİ BİR MESELE’

Algı operasyonlarıyla sokak hayvanlarının düşman ilan edildiği belirtilen açıklamada, özellikle sokak köpeklerinin çocukların güvenliğinin bahane edilerek nefret hedefi haline getirildiği kaydedildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Niğde’de ölüm çukurlarına atılan köpekler, Erzincan’da anestezi verilerek diri diri gömülenler, Osmaniye’de canlı gömüldüğü halde yaşamak için çırpınan hayvanlar, Altındağ’da ölüm çukuruna atılan hamile köpek, Mamak’ta açlıktan birbirini yemek zorunda bırakılanlar, Ümraniye’de zindanlara hapsedilen, Gebze’de canlı canlı poşetlenip çöpe atılanlar, Türkiye’nin dört bir yanında silahla, dirgenle, zehirle, dövülerek ya da açlığa mahkum edilerek katledilen binlerce hayvan. Bunların hiçbiri ‘istisna’ değil, yasanın doğrudan sonucudur. Bu katliam süreci sadece merkezi iktidarla sınırlı kalmamış, yerel yönetimlerin de suça ortak olmasıyla derinleşmiştir. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ‘yasaya uymayacağız’ yönündeki açıklamalarına rağmen CHPli belediyelerin, ölüm politikalarını fiilen uyguladığına şahit oluyoruz. Belediye çalışanlarının hayvanları öldürmek ve hapsetmek için adeta sıraya girdiğine tanıklık ediyoruz.”

TALEPLER

Açıklamada son olarak şu talepler sıralandı:

“* ‘Katliam Yasası’ derhal geri çekilmeli, hayvanların yaşam ve özgürlük haklarını güvenceye alan yeni bir yasa oluşturulmalı. Yeni yasada 5199 sayılı kanunun 6. maddesindeki ‘kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ ilkesi korunmalı. Hayvan hakları anayasal güvence altına alınmalı.

* Ölüm kampı barınaklar derhal hayvan hastanesine dönüştürülmeli. Kırdan kente kısırlaştırma seferberliği başlatılması için tüm il ve ilçelerde kısırlaştırma ve ilkyardım üniteleri oluşturulmalı.

* Toplamalar derhal durdurulmalı. Hayvanlar için tedavi merkezine dönüşene kadar tüm barınaklarda şeffaf yönetime geçilmeli; gönüllülerle ortak protokoller imzalanmalı. Barınaklar 7/24 halkın ziyaretine açık olmalı; hayvanların haklarına yönelik ihlallerin tespit edilebilmesi için her bölümün net şekilde gözlenebildiği kamera sistemine geçilmeli. Çalıştığı kurumda bulunmayan ama çağrıldığında gelen “icapçı veteriner hekim” uygulaması tamamen kalkmalı, her il ve ilçede 7/24 çalışan veteriner hekim ve teknik kadro sağlanmalı. Özellikle “muhalefet” partileri belediyelerinden bu konuda açık beyan ve somut adımlar talep ediyoruz.

* ‘Pet’ olarak kategorize edilerek bir meta gibi alınıp satılabilen tüm hayvanların üretim ve satışı yasaklanmalı, yasağa aykırı hareket ederek suç işleyenlere caydırıcı ceza uygulanmalı. Hayvana şiddete caydırıcı cezalar getirilmeli ve hayvana şiddeti kurumsal hale getiren belediyeler de bu kapsama alınmalı.

* Toplum huzuru ile barışını bozacak şekilde hayvanları hedef haline getirip, hayvanlara ve hayvan hakkı savunucularına yönelik şiddeti ve öldürmeyi aşılayan, güzelleyen yazılı ve sözlü medya şirketlerine ve sorumlularına caydırıcı idari para cezaları getirilmeli, Güvenli Sokaklar Derneği ve benzer hayvan düşmanı oluşumlar kapatılmalı, yöneticileri yargılanmalı.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

İzmir’de yaşam hakkı savunucuları sokaktaki hayvanlar için açlık grevinde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin