1. Haberler
  2. Çevre Ekoloji
  3. İzmir Körfezi’nde balık ölümleri başladı

İzmir Körfezi’nde balık ölümleri başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Körfezi’nde geçtiğimiz yılın Ağustos ayında ortaya çıkan kötü koku ve balık ölümleri, bu yıl da tekrarladı. Ölü balıkların önce Turan Sahili’ne, ardından da Karşıyaka sahil şeridine vurduğu görüldü. Körfezdeki denizin renginin yeşil ve kahverengiye dönmesi dikkat çekerken, kötü koku nedeniyle sahilde bulunanların sayısının azaldığı belirtildi. Sahilde yürüyüş yapan vatandaşlar, durumdan rahatsız olduklarını ve bu manzarayla ilk defa karşılaştıklarını dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise kıyıya vuran ölü balıkları toplayarak çevre temizliği yaptı.

Uzmanlardan Kirlilik Uyarısı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir Körfezi’nin yoğun karasal baskı altında olduğunu ve Türkiye’deki su kalitesi en düşük yerlerden biri olduğunu söyledi. Taşkın’a göre, körfezdeki kirlilik ve su sıcaklığındaki artış, “toksik fitoplankton” artışına yol açıyor. Bu algler, balıkların solungaçlarını tıkayarak veya toksin üreterek ölümlerine neden oluyor. Uzmanlar, kirliliğin devam etmesi halinde bu durumun her yıl tekrarlayabileceği uyarısında bulunuyor.

Kalıcı Çözüm Önerileri

Prof. Dr. Taşkın, bu sorunun kalıcı olarak çözülmesi için körfeze gelen tüm atık ve deşarj sularının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, iç körfezde biriken dip çamurunun da karaya alınıp bertaraf edilmesi gerektiğini ekledi. Geçen yıl yaşanan benzer sorun sonrası, kirliliğin kaynağını tespit etmek için çalışmalar yapılmıştı.

İzmir Körfezi’nde balık ölümleri başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin