İzmir Köfte İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi ve bütün Türkiye’de bilinen ve çok sevilen bir yemektir. Fırında ve tencerede yapılmak üzere 2 çeşit yapılış biçimi vardır.
Peki İzmir’in ve Ege’nin en güzel ve en meşhur yemeklerinden, sulu İzmir Köfte tarifi nasıl yapılır? İzmir köfte tarifinin püf noktaları nelerdir?
Malzeme Listesi
500 g köftelik kıyma (%40 kuzu, %60 dana karışımı)
- -40 g galeta unu veya ekmek kırıntısı
- 5 g karabiber
- 5 g tuz
- 4 adet patates
- 3 adet yeşil biber
- 2 adet domates
Sosu için:
- 20 ml zeytinyağı
- 10 g Pınar Tereyağı
- 60 g domates salçası
- 750 ml sebze suyu
- Tuz karabiber
- Kızartmak için: ayçiçek yağı
İzmir Köfte Nasıl Yapılır?
- 1
- Geniş bir kapta; köftelik kıyma, galeta unu veya ekmek kırıntısı, soğan rendesi, kuru kekik, karabiber ve tuzu güzelce yoğurun. 10-15 dakika buzdolabında dinlendirin.
- 2
35’er gramlık uzun parmak köfteler halinde şekillendirip hafifçe unlayın.
- 3
İlk olarak eşit boylarda doğranmış patates ve biberleri ayçiçek yağında kızartın. Ardından havlu kağıt üzerine alın.
- 4
Aynı yağda hafif unlanmış köfteleri kızartıp havlu kağıt üzerine alın.
- 5
Domatesleri iri iri doğrayın. Dilerseniz kızgın yağa batırıp çıkarın, dilerseniz çiğ olarak kullanın.
- 6
Sosu için: bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını ısıtın. Domates salçasını ekleyip çiğ kokusu çıkana kadar kavurun. Kavrulan salçanın üzerine sebze suyunu ekleyin.
- 7
Daha sonra kızartmış olduğunuz ürünleri (köfte, patates, domates ve biberleri) tencereye ekleyin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirdikten sonra tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte ortalama 25 dakika pişirin.
- 8
Fırında pişirmek için; bir fırın tepsisine kızartmış olduğunuz köfte, patates, biber ve domatesleri yerleştirin. Üzerine salçalı sosu gezdirip önceden ısıtılmış 200°C fırında 20-25 dakika üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
- 9
Pişen yemeği güzel bir servis tabağına alın, üzerine yemeğin suyundan gezdirip sıcak olarak servis edin.
- AFİYET OLSUN