Tartışmaların odağındaki “İklim Kanunu Teklifi”nin 2 maddesi daha kabul edildi. Görüşmeler 7. madde aşamasında yoklama yetersizliği nedeniyle ertelendi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, bir süredir görüşmeleri ertelenen İklim Kanunu Teklifine kaldığı yerden devam edildi. Teklifin 5. ve 6. maddeleri kabul edilirken, görüşmeler 7. madde aşamasında yoklama yetersizliği nedeniyle ertelendi.
Genel Kurulda teklifin 7’nci maddesi üzerinde görüşmeler sırasında talep üzerine yoklama yapıldı. Toplantı yeter sayısının bulunamaması üzerine TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, birleşimi 26 Haziran saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
İlk 4 maddesi kabul edilen İklim Kanunu teklifi, muhalefetin ve iklim STK’larının yoğun itirazları nedeniyle ertelenmişti.
Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu öncülüğünde bir araya gelen 100’den fazla ekoloji, kadın ve sivil toplum örgütü, İklim Kanunu’nun doğayı korumaktan çok ticari çıkarları gözettiğini belirtirken, halkın katılımı olmadan hazırlanan bu teklifin iklim adaletini hiçe saydığını ve çevresel sorunlara çözüm sunmadığını vurgulamıştı. STK’lar teklifin geri çekilerek toplumun, doğanın ve iklimin yararını gözeten bir İklim Kanunu’nun hazırlanmasını talep etmişti.
Benzer bir tepki Türkiye’nin iklim alanında çalışan 15 sivil toplum kuruluşunu bir araya getiren İklim Ağı’ndan gelmişti. İklim Ağı TBMM’ye sunulan İklim Kanunu teklifinin, iklim değişikliğini neden olan fosil yakıtlardan çıkış planlamadığını, kurulması planlanan Emisyon Ticaret Sistemi’nin ise emisyon azaltımına hizmet etmeyeceğini söylemişti. İklim Ağı da teklifin yeniden düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.
Ancak teklif değişiklik yapılmadan yeniden TBMM Genel Kurulu’na taşındı. Dün kabul edilen düzenlemelere göre, Türkiye’nin sera gazı emisyonlarını azaltma hedefleri, Ulusal Katkı Beyanı, net sıfır emisyon hedefi ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yayımlanacak strateji ve eylem planları doğrultusunda belirlenecek.
Kamu kurum ve kuruluşları, kendi yetki alanlarında bu hedeflere uyumlu politikalar geliştirmek, enerji ve su verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek ve karbon ayak izini azaltmak gibi önlemleri uygulamakla yükümlü olacak. Ayrıca döngüsel ekonomi, temiz yakıt kullanımı ve elektrifikasyonun yaygınlaştırılması gibi adımlar da bu çerçevede teşvik edilecek.
Teklife göre, Ulusal Katkı Beyanı, net sıfır emisyon hedefi ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yayımlanan veya güncellenen strateji ve eylem planları doğrultusunda, ilgili kurum ve kuruluşlarca iklim değişikliği ile ilişkili mevcut veya olası kayıp ve zararları önlemeye, riskleri en aza indirmeye veya fırsatlardan yararlanmaya yönelik uyum faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Ayrıca Ulusal Katkı Beyanında yer alan iklim değişikliğine uyum faaliyetleri, kurum ve kuruluşlara mevzuatla verilen görev ve sorumlulukları dahilinde gerçekleştirilecek.
Ulusal Katkı Beyanında yer alan sektörel politikaların uygulanması ve hedeflere ulaşılması amacıyla ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşların mevcut görev ve sorumlulukları gözden geçirilecek. Bu kapsamda Bakanlığın ve ilgili kurumların görüşü alınarak Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarca düzenleme yapılabilecek.
İlgili kamu kurum ve kuruluşları, ulusal ve yerel ölçekte iklim değişikliğine uyumla ilgili planlama araçları ile etkilenebilirlik ve risk analizlerini hazırlamak, hazırlatmak, hazırlanan bu araçları ve analizleri yatırım ve planlama faaliyetlerinde göz önünde bulundurmak ve bunları uygulamakla yükümlü olacak.
İklim değişikliğinin etkilerine karşı su kaynaklarının etkin yönetimini sağlamak üzere planlama araçları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanacak ve uygulanacak.
Yutak Alanlar Korunacak
İlgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından iklim değişikliğinin ekosistemlere ve biyolojik çeşitliliğe etkilerinin azaltılması ve sürdürülebilir ekosistem yönetimi için tedbirler alınacak, denizel ve karasal korunan alanların muhafazası sağlanarak korunan alanların niteliği ve oranı yükseltilecek, iklim değişikliğinden etkilenen veya etkilenmesi muhtemel alanlarda arazi tahribatının dengelenmesi sağlanacak.
Çölleşme ve erozyonla mücadele ile ağaçlandırma ve toprak muhafaza kapsamında orman dışı alanlarda oluşturulan yutak alanların net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda sürdürülebilir yönetimi sağlanacak.
İlgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından tarım sektörünün sürdürülebilirliğini temin için iklim değişikliğine dirençli ürün deseni ile gıda güvenliğinin sağlanması hedefleri doğrultusunda, doğal kaynakların, ekosistemlerin ve biyolojik çeşitliliğin koruma kullanma dengesinin gözetilmesi ile ihtiyaç duyulan tekniklerin ve teknolojilerin yaygınlaştırılmasıyla, tarım sektöründe ekosistem temelli uyum yaklaşımını, doğa temelli çözümleri ve su bütçesini dikkate alan planlama araçları geliştirilecek ve buna uygun iklim değişikliğine dirençli uygulamalar yaygınlaştırılacak.