1. Haberler
  2. Çevre Ekoloji
  3. İklim Kanunu Teklifi Bir “Yeşil Aklama” Belgesi

İklim Kanunu Teklifi Bir “Yeşil Aklama” Belgesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

25 Haziran’da yeniden TBMM Genel Kurulu’na getirilen İklim Kanunu teklifi ile ilgili bir açıklama yapan Halkın İklim Kanunu Kampanyası, ardı ardına çıkarılan düzenlemelerle bütün bir yaşam ağının hedef alındığını belirtti. Açıklamada, bütün bir yaşam ağının hedef alındığı ifade edilerek İklim Kanunu teklifinin sermayenin ihtiyaçlarını önceleyen bir “yeşil aklama” belgesi olmaktan öteye gitmediği savunuldu.

İklim Kanunu teklifinin iklim krizini ve iklim acil eylemine duyulan yaşamsal gereksinimi göz ardı ettiğini savunan Halkın İklim Kanunu Kampanyası, teklifin 25 Haziran’da yeniden TBMM Genel Kurulu’na getirildiğini, görüşmelerde bugüne dek herhangi bir müzakere yürütülmediğini ve halkın yanıltıldığını ifade etti.

“AKP İktidarı Doğaya Yönelik Saldırılarını Durmaksızın Tırmandırıyor”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Halkın İklim Kanunu Kampanyası, teklifin toplumun ve doğanın gerçek ihtiyaçlarını görmezden gelen yapısıyla Meclis’e ve topluma dayatıldığının belirtilerek “AKP iktidarı zeytinliklerden kıyılara; ormanlardan tarım topraklarına ve meralara dayanan yeni düzenlemelerle doğaya yönelik saldırılarını durmaksızın tırmandırıyor, bizleri adeta kesintisiz bir ekolojik yıkım bombardımanına tutuyor” dedi.

Açıklamada, ardı ardına çıkarılan düzenlemelerle bütün bir yaşam ağının hedef alındığı belirtilerek İklim Kanunu teklifinin sermayenin ihtiyaçlarını önceleyen bir “yeşil aklama” belgesi olmaktan öteye gitmediği savunuldu.

“Evrensel İnsan Haklarından Yararlanma Sınırlarımız Daralıyor”

“Ülkemizin gıda güvencesini sağlayan zeytinlikler ve meralar, su varlıkları, ormanlar bir kez daha torba yasaların hedefi haline geliyor” denilen açıklama, “Yönetmelik düzeyinde yapılan değişiklikler ile şirketlere yönelik çevresel istisnalar artırılıp projelerin denetlenebilirliği ortadan kaldırılırken, kıyı ekosistemleri yıkımına yol açacak şekilde özel şirketlere tahsis edilip halka kapatılıyor” ifadeleriyle devam etti.

Açıklamada, söz konusu düzenlemelerin sadece ekolojik değil, aynı zamanda politik ve toplumsal krizlere de neden olduğuna dikkat çekilerek, “Doğayı tüm bileşenleri ile metalaştıran her yeni değişiklik ile toplum olarak evrensel insan haklarından yararlanma sınırlarımız biraz daha daralırken, sermayeye tanınan imtiyazlar ise genişliyor. Oysa Anayasa açıktır: Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” denildi.

“İklim Krizi Herkesi Potansiyel Birer Afetzedeye Dönüştürüyor”

Açıklama şu şekilde devam etti: “AKP hükümeti yurttaşlık hakkını sadece sermayenin çıkarlarına tanımlıyor ve toplumsal eşitsizliği her gün daha da derinleştiriyor. Fosil yakıtlara dayalı, altyapısız, plansız ve sorumsuz büyüme ısrarı kadınları, çocukları, işçileri, yoksulları, göçmenleri yok sayıyor; hayvanların ve tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor. İklim krizi, bu topraklarda yaşayan herkesi ve her canlıyı potansiyel birer afetzedeye dönüştürüyor. Oysa iklim adaleti, bugünün ve yarının tüm yurttaşları ve canlı türleri arasında dengeli bir hak dağılımı öneriyor. Hakkı, hukuku, adaleti askıya alan AKP ise halk iradesini kuşatıyor ve bize bu hayati ablukayı dağıtmaktan başka bir yöntem önermiyor.”

Halkın İklim Kanunu Kampanyası açıklamasında şu talepleri sıraladı:

  • Türkiye’deki tüm yasa yapım süreçlerinin halkın katılımıyla yürütülmesini istiyoruz.
  • Toplum için iklim adaletini sağlayan ve tüm bileşenleriyle doğal ve kültürel varlıkların, yaşam alanlarının korunmasını merkeze alan bir İklim Kanunu istiyoruz.
  • ÇED sürecinde tam şeffaflık, bağlayıcılık, katılımcılık ve denetim ile istisnaların kaldırılmasını istiyoruz.
  • Kıyılar, su varlıkları, ormanlar, meralar ve zeytinlikler için mutlak koruma istiyoruz.

Yapılan çağrıda, herkes Türkiye’deki tüm hukuksuzluklara karşı ses çıkarmaya, bir arada durmaya ve topraklarımız için mücadele etmeye çağırıldı. Ve muhalefet partilerine de bu yasaların TBMM’den geçmemesi için daha etkin direniş göstermek durumunda oldukları hatırlatıldı.

Kaynak: İklim Haber

İklim Kanunu Teklifi Bir “Yeşil Aklama” Belgesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin