Spoiler içermez
EGEPRESS SİNEMA – Sezonun en çok beklenen iki yapımı sezon finalleri ile ekranlara şimdilik veda etti.
HBO yapımı “House of the Dragon”, başka bir HBO yapımı olan Game of Thrones dizisinde geçen ana olayların öncesini ekrana taşıyor. Amazon yapımı “Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri” de, James Cameron’un yönettiği efsane film üçlemesi Yüzüklerin Efendisi filminde geçen ana olayların öncesini konu edinmiş durumda. Yani kısaca her iki dizi de fantastik edebiyatın iki önemli yapımının başka boyutlarını dizi severlerle buluşturdu.
İki diziden Güç Yüzükleri cuma, House of the Dragon ise pazar akşamları yayımlandı. Böylece her iki dizi tüm haftayı domine eden büyük tartışmaların ve eleştirilerin kaynağı oldu. Güç Yüzükleri 13 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan 8.bölümü ile sezon finali yaparken, House of the Dragon 23 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan 10.bölümü ile sezon finali yaptı.
EN ERKEN 2024 YILINDA
Her iki dizinin de ikinci sezonunun en erken 2024 yılında yayınlanması bekleniyor.
Güç Yüzükleri dizisinin proje sorumlusu McKay, The Hollywood Reporter ile 2. sezon için tahmini bir zaman çizelgesi paylaştı ve dizinin en erken 2024 yılının başında yayınlanabileceği tahmininde bulundu. House Of the Dragon’un baş içerik sorumlusu Casey Bloys’da, dizinin 2.sezonun 2024 yılında yayınlanabileceğini söyledi. Peki her iki dizinin rekabeti hakkında ne biliyoruz?
“GÜÇ YÜZÜKLERİ” DİZİ TARİHİNİN EN PAHALI YAPIMI
Dizinin yapımcısı Amazon, Kasım 2017’de dizinin yayın hakları için, Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serisinin yazarı J.R.R. Tolkien’in bütün eserlerinin telif haklarını yöneten kuruluş olan Tolkien Estate ile 250 milyon dolar değerinde bir anlaşma yaptı ve en az 1 milyar dolar değerinde beş sezonluk bir üretim taahhüdü verdi. Bu da, Rings of Power’ın dizi tarihinin en pahalı yapımı olmasını sağladı. Dizinin sadece ilk sezon için harcadığı bütçe yayın hakları da eklendiğinde 700 milyon doları buldu. Buna rağmen dizi birçok olumsuz eleştiriye maruz kaldı. Hatta dizinin ilk iki bölümünün aynı anda yayınlandığı 2 Eylül tarihinden sonra o kadar olumsuz eleştiri geldi ki Amazon platformda ki yorum kısmını “şüpheli içeriklerin tespiti” gerekçesi ile 72 saatliğine kapattı. Şüphesiz olumsuz yorumların en bilineni Tesla, SpaceX, Starlink gibi dev şirketlerin lideri konumunda olan Elon Musk tarafından yapıldı. Musk diziyi eleştirirken “Tolkien mezarında ters döndü” yorumunda bulundu. Elbette bu yorumlarda Elon Musk’ın Amazonun sahibi Jeff Bezos ile olan rekabetinin de etkisi var lakin diziyi izleyen birçok kişide Musk’ın işaret ettiği gibi, dizinin “Tolkien’ın alıntılarına uymadığı” eleştirisinde bulundu. Buna en büyük örnek olarakta dizide siyahi bir Elf’in oynaması olarak gösterildi. Nitekim Tolkien’ın yarattığı dünya da Elfler beyaz tenli olarak tanımlanmıştı. Unutmamak gerekir ki Yüzüklerin Efendisinde , Nan Elmoth ormanında yaşayan Elf’lere kara Elfler denilmekteydi, bu sebeple siyahi bir oyuncunun dizide oynaması aslında Tolkien’in alıntılarından çokta ayrıldığı anlamına gelmemektedir. Bir diğer eleştiri de dizinin başrol karakteri olan Galadriel’i oynayan Morfydd Clark’ın performansıydı. Birçok dizi izleyicisi sosyal medya da Galadriel’in kitapta anlatılandan daha zayıf kaldığını dile getirdi.
Bunca olumsuz yoruma rağmen dizi prodüksiyonu, dizi müzikleri ve dizi kostümleri izleyiciden tam puan alabildi. Nitekim fantastik yapımlarda efektlerin ve görüntü kalitesinin fark yarattığı malum. Güç Yüzükleri’nin sunduğu görsel şölenin Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek kadar iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Dizinin bu derece eleştirilmesinin nedeni, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin, deyim yerindeyse çıtayı arşa çıkarmasından kaynaklı. Ayrıca Yüzüklerin Efendisi filminde ister istemez konular çok hızlı aktı ki bu, koca bir dünyanın hikayesinin üç filme sığdırılmaya çalışılmasının doğal bir sonucuydu. Bu noktada unutmamak gerekir ki dizinin, filme göre daha yavaş akan bir hikaye şemasında ilerlemesi son derece normal. En doğru değerlendirme, Güç Yüzükleri dizisini başka dizilerle kıyaslamak ve seyir zevkini bunun üzerinden puanlamak olacaktır. Dizi şu ana kadar son derece yeterli ve tatmin edici bir seyir zevki sundu.
“HOUSE OF THE DRAGON” REKOR KIRDI
House Of The Dragon’un “The Black Queen” adlı sezon finali olan 10.bölümü yayın tarihinden önce sızmıştı. Buna rağmen sezon finali HBO tarihinin en çok izlenen ikinci final bölümü oldu. Dizinin ilgili bölümünü yayın saatinde 9.3 milyon izleyici takip etti. HBO tarihinin en çok izlenen bölümü ise 19.8 milyon izleyicinin, aynı anda takip ettiği ve 19 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan Game of Thrones final bölümüydü. Kırılması zor bir rekora imza atmasına rağmen Game of Thrones dizi finalinin birçok izleyici tarafından beğenilmediğini belirtelim. Yani izlenme oranı tek başına bir dizinin çok iyi olduğunu göstermemektedir.
House of the Dragon’a yöneltilen en büyük eleştiri, dizinin 3.bölümle beraber hikayeyi çok hızlı ileri sarmasıydı. Buna rağmen dizi, ilerleyen bölümlerde bunu unutturan sahneleri ve merak yaratan bölüm finalleri ile büyük bir izleyici kitlesine ulaşabildi ve hedeflediği kitle olan Game of Thrones izleyicisini memnun edebildi.
House of the Dragon dizisi de aynı Game of Thrones da olduğu gibi, taht kavgalarına ve entrikalara bolca yer verdi. Dizi görsel efekt kullanımı noktasında da son derece yeterliydi. Diziye yöneltilen haklı bir eleştiri, dizinin genelde Game of Thrones soundtrack’larını kullanmasaydı. Zaten dizinin main title’ı, Game of Thrones dizisi ile aynı. Ayrıca her hane için kullanılan soundtrack’larda ne yazık ki Game of Thrones ile aynı ve dizi bu noktada açıkça Güç Yüzüklerinin arkasında kaldı.
HANGİ DİZİ DAHA ÇOK İZLENDİ?
Her iki dizinin izlenme oranları hakkında yayımlanan güncel bir bilgi olmadığını söylemek gerek. Fakat sosyal platformlarda aldıkları etkileşim, google aramaları ve her iki platformun sezon başında yayınladıkları veriler göz önüne alındığında House of the Dragon’un izlenme oranlarında bir adım önde olduğu söylenebilir. Eklemek gerekir ki, HBO uzun süreden beri bu alanda içerik ürettiği için bir izleyici kitlesine ulaşması daha kolaydı. Fakat Amazon ise asıl pazarlama alanı olan e-ticaret alanı dışına çıkıp ilk defa bu alanda içerik üretti ve bu alanda rekabet etmesi gereken güçlü rakiplerinin olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu yüzden Amazon’un kemik bir izleyici kitlesinin olmadığının altını çizmek gerek.
Değindiğimiz noktalar göz önüne alındığında her iki dizininde fantastik türde çok iyi işler çıkardığını söylemek gerekir. Her iki dizide belli bir kurgu çerçevesinde yüksek bir seyir zevki sundu. Her iki diziyi de izlemek bu yıl yaptığınız en iyi işlerden biri olabilir.