1. Haberler
  2. Life
  3. Günde Bir Kase Karpuzun Sırrı: Cilt için A Vitamini, Kalp için Likopen Deposu (Fazlası İshal Uyarısı)

Günde Bir Kase Karpuzun Sırrı: Cilt için A Vitamini, Kalp için Likopen Deposu (Fazlası İshal Uyarısı)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun yaklaşık %92’si sudan meydana gelmektedir. Ancak su bakımından zengin olan karpuzu sadece bir serinletici olarak görmek, onun besleyici özelliğine haksızlık olur. Karpuzun besin değerleri, A, B6 ve C vitaminleri başta olmak üzere, hücre koruyucu likopen, antioksidanlar ve aminoasitler gibi güçlü maddelerle doludur.

Bu değerli meyve, az miktarda potasyum içerirken, yağ ve sodyum oranı neredeyse sıfırdır. Peki, karpuz neye iyi gelir ve sağlığımız üzerindeki etkileri nelerdir?

KALP SAĞLIĞI VE TANSİYON ÜZERİNDEKİ GÜCÜ

 

Karpuzun sağlığa faydaları arasında en çok öne çıkan, kalp sağlığı üzerindeki etkisidir. Karpuzda bolca bulunan ve meyveye kırmızı rengini veren likopen, hücrelerin zarar görmesini engelleyerek kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.

Karpuz, aynı zamanda kalp için yararlı olan citrulline ve arginine gibi aminoasitler barındırır. Arginine, vücuttaki kan akışını düzenleyerek damar sağlığını destekler ve vücuttaki fazla yağlanmanın önüne geçebilir. Yapılan araştırmalar, karpuz tüketiminin özellikle obezite sorunu olan yetişkinlerde yüksek tansiyonu düşürdüğünü ve kan basıncını dengelediğini ortaya koymuştur.

CİLT VE SAÇ İÇİN A VİTAMİNİ KAYNAĞI

 

A vitamini bakımından oldukça zengin olan karpuz, günde sadece bir kase tüketildiğinde bile günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılamaktadır. A vitamini, bilindiği üzere cilt ve saç bakımı açısından hayati bir vitamindir.

Bu vitamin, cildin ve saçın nemli kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildin esnekliği için kritik olan elastin ve kolejen hücrelerinin sağlıklı büyümesini destekler.

İLTİHAP SÖKÜCÜ ETKİ VE TÜKETİM UYARISI

 

Karpuzun iltihap sökücü etkisi bulunmaktadır. İçerisinde bulunan likopen sayesinde güçlü bir enfeksiyon giderici (anti-inflamatuar) özellik taşıyan karpuz, genel sağlık ve bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.

Önemli bir sıvı kaynağı olması, yaz aylarında vücudun elektrolit dengesini koruyarak sıcaktan ve güneş çarpmasından korunmaya yardımcı olur. Diğer birçok meyve gibi, karpuzun da antioksidan içeriği sayesinde kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Ancak, karpuzun faydaları kadar aşırı tüketiminin riskleri de bilinmelidir. Karpuzun fazla tüketimi, yüksek su ve lif içeriği nedeniyle bazı olumsuzluklara yol açabilir. Özellikle hassas bünyelerde ishal, mide bulantısı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına sebep olabilmektedir.

Günde Bir Kase Karpuzun Sırrı: Cilt için A Vitamini, Kalp için Likopen Deposu (Fazlası İshal Uyarısı)
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin