Geçen yıl Türkiye’de 70 bin insan solunum yolu hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi. Ölümler, yoksul kesimde zengin kesime göre yaklaşık 5 kat daha fazla görülüyor.
Haber Global’den Mert İnan’ın haberine göre, Türkiye’deki solunum yolu hastalıklarının karnesi çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde 70 bin kişinin solunum yolu hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirirken, hem sigara, hem yasaklı e-sigara tüketimi ile kış döneminde oluşan hava kirliliğinin önüne geçilmesi çağrısı yapıldı.
Türkiye’de resmi rakamlara göre 2022 yılında 508 bin 839 kişi yaşamını yitirirken, bu kişilerin yüzde 13.5’i solunum sistemi hastalıklarından vefat etti. Türkiye’de solunum hastalıkları, tüm ölümler arasında üçüncü sırada yer alırken, solunum yolu hastalıklarının en büyük nedeni ise halihazırda sigara tüketimi ve hava kirliliğinin etkisinden kaynaklandığı gözler önüne serildi. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği önderliğinde bir araya gelen 17 uzmanlık derneği ve 6 hasta derneğinden oluşan ‘Türkiye Solunum Koalisyonu tarafından duyurulan son verilerde solunum sistemi hastalıklarının; toplumun en yoksul kesiminde, en zengin kesimine göre yaklaşık 5 kat fazla görüldüğüne dikkat çekildi.
70 BİN ÖLÜM
Türkiye, kıta Avrupası’nda sigara kullanım oranı artan tek ülke durumunda olduğu belirtilen rapora göre Türkiye, 27 Avrupa ülkesinde hava kirliliğine bağlı erken ölüm oranlarında da ilk beşte yer alıyor. Solunum sistemi hastalıkları nedeniyle 2022 yılında Türkiye’de 70 bine yakın kişi yaşamını kaybederken, kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin ise, yaklaşık üçte birini solunum sistemiyle ilişkili kanserler oluşturdu. Tüm dünyada yaklaşık 700 milyon kişi solunumsal hastalıklardan etkilenirken, bu rakam Türkiye’de 10 milyona aştı. 2022 yılı boyunca İstanbul, Ankara ve İzmir’de ozon kirliliği seviyesi ise Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği 60 mikrogram/metreküp eşik değerinin üzerinde saptandığı aktarıldı.