1. Haberler
  2. Ege Haberleri
  3. Gazeteci Çetin Yılmaz’dan İzmir’deki Su Kesintileri Üzerine Eleştiri: İptal Edilen Projeler ve Bilimsel Yaklaşım Eksikliği!

Gazeteci Çetin Yılmaz’dan İzmir’deki Su Kesintileri Üzerine Eleştiri: İptal Edilen Projeler ve Bilimsel Yaklaşım Eksikliği!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Çeşme’de her gece 7 saat zorunlu su kesintisinin başlaması, gazeteci Çetin Yılmaz’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su yönetimi politikalarını yeniden gündeme getirdi. Yılmaz, su krizini, eski Başkan Tunç Soyer döneminde başlatılıp yeni Başkan Cemil Tugay tarafından iptal edilen kuraklık projesiyle ilişkilendirdi.

Çeşme’de Su Alarmı: Yılmaz’dan “Kendim Ettim Kendim Buldum” Yorumu

 

İzmir’de yaşanan ciddi su sorunu, özellikle Çeşme ilçesinde barajlardaki doluluk oranlarının dibe vurmasıyla kendini gösterdi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından tasarruf çağrıları yapılırken, ilçede her gece 23.00 ile 06.00 saatleri arasında 7 saatlik zorunlu su kesintisi uygulamasına geçildi.

Gazeteci Çetin Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu duruma dikkat çekerek, krizi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişteki ve şimdiki su yönetimi yaklaşımları üzerinden eleştirdi. Yılmaz, Tunç Soyer’in “Kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayız. Yarın çok geç olabilir.” diyerek başlattığı ve su kaynaklarının yönetimine ilişkin projelerin, Cemil Tugay’ın göreve gelmesiyle ilk iptal edilen projeler arasında yer aldığını belirtti.

Yılmaz, Başkan Tugay’ın projeyi iptal ederken, “Gereksiz olduğuna inandığım, bir tür macera gibi düşünüldüğüne inandığım, kamu kaynaklarının israf edildiği projeleri durdurmak benim için önemli bir görevdi; bunu yapıyorum” ifadelerini kullandığını ve ilgili birimi dağıttığını aktardı. Bu durum karşısında Çetin Yılmaz, “Yani kendim ettim kendim buldum durumu. Bilimsel çalışma yoksa, elde kalıyor Yılmaz Özdil ve Mine Kırıkkanat gibi isimlerle yağmur duası. (Umarım Tunç Soyer’i bu proje nedeniyle de yargılamazlar.)” yorumunda bulundu.

 

Çin’in “Sünger Şehir” Projesi Örneği

 

Yılmaz, eleştirisini uluslararası bir örnekle destekleyerek, Çin’in su yönetimi konusundaki bilimsel yaklaşımına dikkat çekti. Çin’in 2013 yılında başlayan ve 30 kentteki başarılı denemelerden sonra “sünger şehir” projesi ile 2030 yılına kadar kentsel alanların %80’ini sünger kente dönüştürülmesini ve yağışın en az %70’inin absorbe edilerek yeniden kullanılmasını hedeflediğini kaydetti.

Gazeteci Çetin Yılmaz’dan İzmir’deki Su Kesintileri Üzerine Eleştiri: İptal Edilen Projeler ve Bilimsel Yaklaşım Eksikliği!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin