1. Haberler
  2. Ege Haberleri
  3. Eğlence mi, bağımlılığı mı? Oyunun sıcaklığı aile hayatları ve sosyal ilişkiler tehdit ediyor!

Eğlence mi, bağımlılığı mı? Oyunun sıcaklığı aile hayatları ve sosyal ilişkiler tehdit ediyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kontrolsüz oyun davranışının düzensizliği, öfke nöbetleri ve izolasyon sosyal gibi problemlere yol açabileceğine dikkat edilmesi Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “ Şiddet içerikli oyunlarda saklanıyor sık görülebiliyor ve panik, stres ve kaygıyı da beraberinde getiriyor. Şiddete karşı duyarlı olmama olayı ve bu ciddi sorun dönüşüyor.” Ailelerin doğru rol modeli olup olmadığının çizen Aydın, 0-3 yaş aralığında tablet ve telefon kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, son zamanlarda yaygın olarak görülen oyun kullanımı hakkında açıklamalarda yer aldı.

Oyun kirliliği birçok sorunu beraberinde getirebilir!

Oyun akımının son zamanlarda yaygın olarak görülen ve artmaya da devam etmeyen bir sorun olduğunu aktaran Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “Toplu taşımada, evde veya misafirlerlikte insanların vakit geçirmek için oyunlara yöneliyor. Bu durum bir süre sonra eğlencenin kesintileri kişinin hayatını kesintiye uğratıyor.” dedi.

Bir süre sonra bağlantısının oluşabildiği ve oynanabildiği sürenin ayarlanamayarak bakımının sürdürülmesini vurgulayan Aydın, “Bu durum kontrol kaybı ve birçok sorun da eşlik edebilir. Huzursuzluk, öfkeli konaklamalarla ve kavgaya varabilen durumlarla hem fiziki hem de ruhsal olarak yapılabilir. Çocuklarda öğrenimle bakmakla, çalışmak için aile hayatıyla ve ile birlikte iş ile birlikte gelirken. şeklinde konuştu.

Şiddet içeriğindeki oyunlara karşı dayanıklıa ve şiddete karşı dayanıklılığa neden olabiliyor!

Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “Hayatlarının her yerinde oyunu bırakırlar. Bir yere gidecekleri zaman ‘acaba orada oyun oynayabilir miyim?’ ya da yazılımları görüşecekse ‘oyundan ne kazanırım ne kazanırım’ diye düşünürler. Yetişkinlerde daha çok ilişkisel problemler başlayabilir.” dedi.

Video oyunundaki sorunlarda ortaya çıkan olumsuzluklara değinen Aydın, şunları söyledi:

“Şiddet içerikli oyunlarda bilgiler sık sık görülebiliyor ve panik, stres ve kaygıyı da beraberinde getiriyor. Şiddete karşı duyarlı olmayan bir olay ve bu ciddi sorun haline dönüşüyor. Asosyalleşme meydana geliyor. Özel durumlarda gelişen dönemdeyken hareket etmeme nedeniyle bir süre sonra kilo alma sorunu ortaya çıkıyor.”

Oyun tüketiminin raporlanmasıyla birlikte sunulanlar…

Özellikle 0-3 yaş arası çocuklara tablet veya telefon verilmemesi konusunda da uyarıda bulunan Aydın, ailelerin çocuklarına doğru dönüşmeleri, çocukların sözlerinden çok davranışlara önem verdiklerinin çizildiğini çizdi.

Oyun enfeksiyonu teşhisinin konulabilmesi için bazı testlerde olduğu ancak ‘bağımlı’ ya da ‘bağımlı değil’ tanınmasını sağlamak için yeterli olmaması dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “Uzmanların değerlendirme sonucu kesin olarak tanınabilir.” sayıları tamamlandı. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.60136

İstanbul HABERİ

Habere ait etiket tanımlanmamış.

Eğlence mi, bağımlılığı mı? Oyunun sıcaklığı aile hayatları ve sosyal ilişkiler tehdit ediyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin