Dünyanın en büyük çok taraflı iklim fonu, küresel ısınmadan en çok etkilenen yoksul ülkelere yardımcı olmak için şimdiye kadarki en büyük yatırım serisini harekete geçireceğini duyurdu.
Yeşil İklim Fonu (GCF), çoğunluğu Asya ve Afrika’da bulunan 17 proje için yaklaşık 1,2 milyar dolar ayırma planını onayladı. Paris Anlaşması’nın kritik bir unsuru olan GCF, gelişmekte olan ülkelerin düşük emisyonlu ve iklime dirençli Ulusal Katkı Beyanı (NDC) hedefleri belirlemeleri ve bu hedefleri hayata geçirmelerini desteklemekle görevli dünyanın en büyük iklim fonu.
Karar, ticaret savaşları, çatışmalar ve ABD Başkanı Donald Trump’ın okyanus ötesi yardımları büyük oranda kestiği bir dönemde iklim finansmanı hacminin azalmasından endişe edilen bir dönemde geldi.
OECD’nin Haziran ayındaki bir raporu da aslında bu endişelerin ne denli haklı olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre, resmi kalkınma yardımı 2024’teki %9’luk düşüşün ardından bu yıl %17 düşebilir.
GCF Eş Başkanı Seyni Nafo yaptığı açıklamada, “Kolektif iklim eylemine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, GCF görevini yerine getirmek için harekete geçiyor” dedi.
Kaynaklarını gelişmekte olan ülkelerdeki düşük emisyonlu ve iklime dayanıklı proje ve programlara tahsis eden GCF, iklim değişikliğinin etkilerine karşı oldukça savunmasız olan toplumların, özellikle de En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC’s), Küçük Ada Devletleri (SIDS) ve Afrika Devletleri’nin ihtiyaçlarına özel önem veriyor.
GCF’nin planı ayrıca 10 ülkede yeşil tahvil piyasalarını genişletme girişimlerini de içeriyor. Yeşil tahvil piyasaları ile şirketler, iklim değişikliğini sınırlayan veya çevreye başka faydalar sağlayan projeler için sermaye toplayabiliyor.