Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı 3 köyün ortak kullandığı meraya GES kurulması kararına tepki gösteren yurttaşlar, projenin hayvancılığı bitireceğini, su kaynaklarının olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Ağaçlı, Kaynak ve Narlıca mahallelerinin ortak kullanım alanında bulunan 25 hektarlık alanda 30 bin 909 adet güneş paneliyle Güneş Enerji Santrali (GES) kuruluyor. VBZ inşaat şirketi tarafından kurulan GES projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “ÇED olumlu” raporu verildi.
Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Diyarbakır Ekoloji Derneği ve TMMOB ile birlikte GES yapılmak istenen alanda incelemelerde bulundu. Heyet, projenin Ağaçlı Mahallesi’nin Buduka mezrasının işlevsel tek mera alanında planlandığı, bu mera alanının içinde bulunan gölet ile dere yataklarını işgal edilip, yurttaşların temel geçim kaynağı olan hayvancılığı ve yaşamın kaynağı olan su varlıklarını yok edeceği sonucuna vardı.
GES projesinin hayata geçirilmek istendiği alanda ikamet eden yurttaşlar, GES’le birlikte tek geçim kaynağı olan hayvancılığın yok olacağını ve bununla birlikte orada yaşayamayacak duruma geleceklerini söyledi.
‘Hayvancılık biterse nereye gideriz?’
Ağaçlı mahallesinde yaşayan Kudret Güzel, GES için kendilerinden onay alınmadığını söyledi. Bölgede yaşayan yurttaşların hayvancılıkla geçimini sağladığını anlatan Güzel, “Bu proje hayata geçirilirse hayvancılık yapamayacak duruma geliriz. Burada yaşayanlar bu saatten sonra burayı terk mi etsin? Bizler hiçbir şekilde bunun yapılmasını istemiyoruz. Ne doğamızı katletsinler ne de bize bir hizmette bulunsunlar. Bizlere yol yapacaklarını söylüyorlar, bizler onların yapacağı yolu da istemiyoruz. Bizler yenilenebilir enerjiye karşı değiliz, ama burada yaşam alanımızda olmasını istemiyoruz” dedi.
Cemal Tanrıkulu ise, “Bu projenin temellerinin 2017 yılında atıldığı söyleniyor. Kendi rantları için bunu yapıyorlar. Burada gördüğünüz ve gelemeyen bütün mahalleliler buna karşı hepsi bu projenin gerçekleşmemesi için mücadele ediyor” diye konuştu.
‘İpek böcekçiliği de yok olacak’
Tarım Mühendisi olan ve aynı zamanda yaşadığı mahallede hayvancılıkla ilgilenen Şermin Şeker, yaşadıkları yerde aynı zamanda ipek böceği yetiştiriciliği yapıldığını hatırlattı. Türkiye’de yapılan ipek böceği yetiştiriciliğinin yüzde 90’nın Kulp’ta yapıldığını söyleyen Şeker, “31 bin paneli buraya getirip kurduklarında hem yem fiyatlarından hem de yaşam alanı bırakılmamasından dolayı hayvancılık yapamayacağız. Burada sistem yok edilirse; ipek böceği kozası da yetiştiremeyeceğiz. Bir insanın para kazanabilmesi için burada yaşayan kaç kişi evinden işinden ve doğasından olacak” dedi. (MA)