Ülke, en yüksek elektrik talebini karşılamak amacıyla ihtiyaç duyulan bölgelerde 2027’ye kadar kömür santralı inşa etmeyi planlıyor.
Çin’in yeni yayımladığı kömürle çalışan elektrik sisteminin iyileştirilmesine ilişkin hükümet yönergelerine göre, ülke, en yüksek elektrik talebini karşılamak ve şebekeyi istikrara kavuşturmak için ihtiyaç duyulan bölgelerde 2027 yılına kadar kömürle çalışan elektrik santralları inşa etmeye devam edecek.
Bu politika, Çin’in 2026-2030 döneminde kömür kullanımını aşamalı olarak azaltma taahhüdü hakkında sorular gündeme getirebilir; ancak yeni kömür projeleri, güneş ve rüzgar koşullarına bağlı olan yenilenebilir üretimi yedeklemek üzere inşa edilecek.
Yönergelerde, yeni inşa edilen kömür santrallarının 2024 filosuna kıyasla %10-20 daha az karbon emisyonuna sahip olması gerektiği belirtiliyor ve ayrıca bu koşulları karşılamak için bazı mevcut kömür santrallarının iyileştirilmesi çağrısı yapılıyor.
Dünyanın en büyük seragazı üreticisi olan Çin’in istatistik bürosu, ülkenin karbon yoğunluğunun 2024’te %3,4 oranında azaldığını açıklamıştı.
Çin henüz mutlak karbon emisyon seviyelerini azaltmaya yönelik bir hedef belirlemese de, karbon emisyonlarını 2030’dan önce zirveye çıkarmaya yönelik uzun vadeli bir hedefin parçası olarak 2021-2025 döneminde karbon yoğunluğunu %18 oranında azaltmayı hedefliyor.
Çin, enerji tüketiminde COVID sonrası yaşanan artışın ardından 2023’te belirtilen hedeflerinin gerisinde kaldı ve geçen yıl yoluna devam etmek için “çabaları iki katına çıkarma” sözü verdi.
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi baş analisti Lauri Myllyvirta, Çin’in karbon yoğunluğunu 2020’den 2024’e yalnızca %8 oranında azaltmayı başardığını ve bu durumda 2025 hedefine ulaşmanın “son derece zor” olduğunu söyledi.