İklim değişikliğinin etkileri giderek artarken, dünya genelindeki buzulların erime hızında ciddi bir yükseliş yaşandığı tespit edildi. Yapılan bilimsel çalışmalar, buzulların son 10 yılda önceki döneme kıyasla yüzde 30’dan fazla hızla eridiğini ortaya koyuyor. Bu durum, deniz seviyelerinin yükselmesine neden olurken, tatlı su kaynaklarını da tehdit ediyor.
Dünya Buzul İzleme Servisi Direktörü Michael Zemp’in Nature dergisinde yayımladığı çalışmaya göre, 2011-2023 yılları arasında eriyen buz miktarı, 2000-2011 dönemine kıyasla üçte bir oranında artış gösterdi. 35 farklı bilimsel araştırma ekibinin katkılarıyla hazırlanan rapor, buzulların erime sürecini ve bu değişimin Dünya’nın geleceğine etkilerini kapsamlı şekilde ele alıyor.
Tatlı Su Kaynakları da Tehlikede
Araştırmaya göre, milyonlarca insan için hayati önem taşıyan dağ buzulları da hızla küçülüyor. Son 25 yılda yüzde 5 oranında bir erime yaşandığı belirtilirken, normalde kar yağışı ile dengelenmesi gereken buzul kütlelerinin, artan sıcaklıklar nedeniyle her yıl küçüldüğü vurgulanıyor.
2000-2023 yılları arasında Grönland ve Antarktika’daki buzulların her yıl ortalama 270 milyar ton kayıp yaşadığı belirtiliyor. Zemp, bu miktarın büyüklüğünü anlatmak için, “Her bireyin günde 3 litre su tükettiği düşünüldüğünde, bu kayıp dünya nüfusunun 30 yıllık su ihtiyacına denk geliyor” ifadelerini kullanıyor.
Bazı Bölgelerde Erime Hızı Daha da Yüksek
Özellikle Avrupa’nın orta bölgelerinde buzul kayıplarının daha da hızlı olduğu kaydedilirken, burada son 20 yılda buzulların yüzde 39’unun eridiği tespit edildi. Bilim insanları, fosil yakıt kullanımının azaltılmaması halinde bu sürecin hızlanarak devam edeceğini ve ekosistemler üzerinde geri dönülmez hasarlar bırakacağını vurguluyor.