Burak Eldem, çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık, editörlük ve yayın yönetmenliği, TV ve radyolarda program yapımcısı ve danışman, internet kuruluşlarında editörlük ve yöneticilik yaptı. 80’li yıllarda müzik üzerine yayınlanmış kitapları;
- Bob Marleyve Reggae
- Rock Tarihi
- Mayıs Çiçeğinden Barış Türküsüne
2000’li yıllardan sonra ‘2012 Marduk’la Randevu’, ‘Fraternis, Kayıp Kitaplar, Gizli Kardeşlik’ ve ‘Kozmik Okyanus’tan oluşan ‘Saklı Tarih’ üçlemesini yazdı.
‘Seni Tılsımlar Korur’, ‘Günbatımı Fandango’, ‘Diren Aklım’ ve ‘Tavuskuşu Güncesi’ isimli romanların yazarı.
“Yaşamının en büyük tutkusu, eskiçağ tarihiyle ilgili sistematik biçimde üzeri örtülmüş ve sisler ardında bırakılmış ‘anomali’lere yanıt getirmekti.”
Burak Eldem
Eldem, erken çocukluk yıllarını Türkiye’nin başkenti Ankara’da geçirdi. Babası Atilla Eldem, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun tanınmış bir oyuncusu, annesi ise lisede edebiyat öğretmeniydi. Aynı zamanda Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’in Sadrazamı (Sadrazam) İbrahim Edhem Paşa’nın torunudur . 1975 yılında babasının ölümü üzerine İstanbul’a yerleşen Eldem, lise eğitimine bu şehirde devam etti. Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve ardından Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu, ancak hiçbir zaman işletmeci olmayı düşünmedi; asıl ilgi alanları yazı ve tarihti.
Gazetecilik kariyeri 1984 yılında Türk sanat ve kültür dergileri için makaleler yazarak başladı; bunların arasında seksenlerin başındaki en popüler yayınlar olan “Gösteri”, “Sanat Olayı” ve “Milliyet Sanat” da vardı. Yazıları çoğunlukla 1950’lerin avangart edebiyatı ve özellikle rock müzik olmak üzere Batı Dünyasındaki 2. Dünya Savaşı sonrası karşı-kültür hareketlerine odaklandı. Beat Kuşağı literatürü ve altmışların Çiçek Gücü hareketi üzerine yaptığı renkli analizler, genç şehirli entelektüeller tarafından memnuniyetle karşılandı. 1985 yılında ilk kitabı ” Bob Marley ve Reggae ” adlı İmge Yayınları tarafından yayınlandı ; Jamaikalı reggae yıldızının biyografisi ve Rastafaryan hareket, politikasını, anti-emperyalizm unsurlarını biraz vurguluyor . Aynı yıl The History of Rock Music’i yayınladı; 20. yüzyıl kapitalist dünyasının sosyolojik ve politik bir fenomeni olarak caz, blues ve rock müziğin kökleri üzerine bir araştırma.
Eldem, aylık müzik ve karşı kültür dergisi “Studyo İmge”nin kurucuları arasında yer aldı ve 1985’in başlarında ilk editörü oldu. 1986’da üçüncü kitabı çıktı: “Mayıs Çiçeğinden Barış Şarkısı”; altmışların Amerikan protesto halk müziği üzerine, şarkıcı Joan Baez merkezli bir çalışma . Aynı yıl günlük Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı ve en popüler serbest yazarlardan biri oldu. 1988’in başında Playboy dergisinin Türkçe yayın yönetmenliği görevine getirildi ve 1990 yılına kadar bu görevi sürdürdü. 1991-96 yılları arasında TRT için belgesel müzik programları hazırladı ve sundu.
1997’de ZDNet’in Türkiye baskısında yardımcı editör ve köşe yazarı olarak çalışarak kariyerini “yeni medya”ya kaydırdı ; ardından 2000 yılında önde gelen internet içerik sağlayıcısı ve ISP “Ixir”in portal yöneticisi oldu. Ayrıca beşeri bilimler ve özellikle antik tarih üzerine araştırmalarını paylaştığı “Atlantis” adlı kişisel bir web sitesi işletiyordu.
Araştırmacı ve romancı
Burak Eldem, kutsal metinlerin ve papirüslerin alışılmışın dışında yorumlarının yanı sıra arke-astronomi üzerine düzinelerce makale ve deneme yayınladı. Eski Mezopotamya kozmolojisi ve Maya astronomisi üzerine yazıları sonunda “Gizli Tarih” adlı bir üçlemenin temeli ve çekirdeği haline geldi. İlk cilt 2003’te yayınlandı: en çok satan “2012: Marduk’la Buluşma”.
Zecharia Sitchin’in çalışmalarını inceleyen, uyarlayan ve geliştiren kitap, varsayımsal Planet X’e atıfta bulunuyor ve 2012’de dönüş tarihi ile 3661 güneş yılı olan bir yörünge dönemi öneriyor. Eldem ayrıca 3661 sayısının “üç takoz” olarak yazıldığını öne sürüyor. Mezopotamya altmışlık matematiğinde çivi yazısı ile : 3600’ler , 60’lar ve birler basamakları için birer kama. Eldem, bu çivi yazısı işaretinin Babil’deki Yahudi sürgünler tarafından yanlış yorumlandığını ve esrarengiz 666’nın yaratıldığını iddia ediyor: Canavarın Sayısı aslında Marduk’un yörünge dönemindeki güneş yıllarının sayısıydı.
Kitap 2004 yılında Türkiye’de en çok satanlar arasına girdi ve Eldem din yazarları tarafından ateist olmakla, Musa gibi Eski Ahit peygamberlerini inkar etmekle, evrim teorisini desteklemekle, Musa ve Harun’u Tanrı kavramını sırayla icat etmekle suçlamakla eleştirildi.
Öte yandan, Engin Ardıç Akşam gazetesi genel yayın yönetmeni Serdar Turgut gibi Türk basınının önde gelen yazar ve gazetecilerinden bazılarından çok olumlu eleştiriler aldı . ). Çok sevilen bir yazar, köşe yazarı ve eski TV yorumcusu olan Ardıç da “2012: Marduk’la Buluşma”nın önsözünü yazarak katkıda bulundu.
Aynı yıl ilk romanı Seni Tılsımlar Korur “Tılsımlar Seni Korur”; ölümsüzlük üzerine yarı fantastik bir kurgu, insanlıktan saklanan beş bin yıllık karanlık bir sır, karanlık bir uluslararası komplo ve insan DNA’sı üzerine çok gizli bir araştırma. “Tılsımlar” Türkiye’de 2005 yılının en çok satan romanlarından biri oldu.
Eldem’in “Gizli Tarih” üçlemesinin ikinci kitabı Fraternis: Kayıp Kitaplar, Gizli Kardeşlik Nisan 2006’da yayınlandı. “Fraternis” eski bilgeliğin sözde kayıp kayıtlarına odaklanıyor; ” Sibylline Books “, “Corpus Hermetica ” veya “The Lost Books of Fenikeliler ” gibi çeşitli isimler altında izlerinin bulunabileceğini söylediği gizemli, efsanevi bir yazı koleksiyonu .
Eldem , Nisan 2005’te Akşam gazetesi için “2012: Marduk’la Buluşma”nın mini bir özetini sunan sekiz günlük bir makale dizisi O zamandan beri yazılarını sadece kendi resmi sitesinde yayınlıyor ve ayda bir kez “Derki” adlı çevrimiçi dergiye katkıda bulunuyor.
BURAK ELDEM’İN KİTAPLARINDAN BAZILARI
[…] BURAK ELDEM KİMDİR http://egepress.com.tr/burak-eldem-kimdir/ […]