Aşırı hava olayları, özellikle El Nino kaynaklı kuraklık ve seller 18 ülkeyi krize sürükledi ve özellikle Güney Afrika, Güney Asya ve Afrika Boynuzu’nda 96 milyondan fazla insanı etkiledi.
BM’nin yeni yayımladığı bir rapora göre, akut gıda güvensizliği ve çocuklarda yetersiz beslenme, 2024’te üst üste altıncı yıl artarak 53 ülke ve bölgede 295 milyondan fazla insanı etkiledi.
Bu, 2023 seviyelerine göre %5’lik bir artışa işaret ediyor ve en kötü etkilenen bölgelerdeki nüfusun %22,6’sı kriz düzeyinde açlık yaşıyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Acil Durumlar ve Dayanıklılık Direktörü Rein Paulsen, “2025 Küresel Gıda Krizleri Raporu çarpıcı bir tablo çiziyor” derken şöyle devam etti: “Savaşlar, aşırı hava koşulları ve ekonomik şoklar başlıca etkenler.”
BM, önümüzdeki yıl koşulların kötüleşeceği uyarısında bulunurken, raporun yayımlanmasından bu yana insani gıda fonlarında öngörülen düşüşün %10 ile %45 arasında olacağını tahmin ediyor.
ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın ihtiyaç sahiplerine yardım sağlayan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın sağladığı fonların %80’inden fazlasını iptal etti.
Roma merkezli Dünya Gıda Programı Başkanı Cindy McCain, “Milyonlarca insan, sağladığımız kritik yaşam kaynağını kaybetti veya yakında kaybedecek” uyarısında bulundu.
Savaşlar, 2024 yılında 20 ülkede yaklaşık 140 milyon insanı etkiledi. Gazze, Güney Sudan, Haiti ve Mali gibi ülkeler ve bölgeler “felaket” olarak tanımlanan seviyede gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı. Sudan’da ise kıtlık koşulları doğrulandı.
Enflasyon ve para biriminin devalüasyonu gibi ekonomik şoklar, Suriye ve Yemen de dahil olmak üzere 15 ülkede 59,4 milyon insanın gıda krizine girmesine neden oldu. Bu, COVID-19 salgınından önce görülen seviyelerin neredeyse iki katı.
Aşırı hava olayları, özellikle El Nino kaynaklı kuraklık ve seller 18 ülkeyi krize sürükledi ve özellikle Güney Afrika, Güney Asya ve Afrika Boynuzu’nda 96 milyondan fazla insanı etkiledi.
Kıtlık benzeri koşullarla karşı karşıya kalan insan sayısı iki kattan fazla artarak 1,9 milyona ulaştı. Bu, küresel raporun izlenmeye başlandığı 2016 yılından bu yana en yüksek sayı.
Raporda, çocuklarda yetersiz beslenmenin endişe verici seviyelere ulaştığı belirtildi. Sudan, Yemen, Mali ve Gazze’de yaşanan krizlerde beş yaş altı yaklaşık 38 milyon çocuk akut yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya kaldı.
Zorla yerinden edilme açlığı da artırdı. Mülteciler ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiler de dahil olmak üzere zorla yerinden edilen yaklaşık 95 milyon kişi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kolombiya gibi gıda kriziyle karşı karşıya olan ülkelerde yaşıyordu.
Genel olumsuz gidişata rağmen 2024’te bazı ilerlemeler görüldü. Ukrayna, Kenya ve Guatemala’nın da aralarında bulunduğu 15 ülkede, insani yardımlar, iyileşen hasatlar, düşen enflasyon ve savaşların azalması sayesinde gıda güvensizliği azaldı.
Açlık döngüsünü kırmak için raporda yerel gıda sistemlerine yatırım yapılması çağrısı yapıldı. Paulsen, “Kanıtlar, yerel tarımı desteklemenin daha az maliyetle, daha fazla insana onurlu bir şekilde yardım edilebileceğini gösteriyor” dedi.