Bayram ziyaretleri, kuşaklar arası iletişimi sağlıyor!
Bayramlar, toplumların kültürel yapısını önemli bir yerde tutarak, bireylerin arasındaki dayanışmayı ve birlik sağlamayı pekiştiren özel zamanlar arasında yer alıyor.
Bayram ziyaretlerinin, insanların bir araya gelerek sevdikleri sevinçlerini veya dertlerini paylaştığı, sevgi ile huzurlu anların pekiştiği zamanlar olduğunu dile getiren, bu ziyaretlerin dayanışmacı ve birlik süresinin toplum içinde iyileşmesine, ailenin fiziksel bağlarının güçlenmesinde ve toplumun sosyal yapısında kritik bir rol oynadığını vurguluyor.
Geleneksel bayram ziyaretlerinin, kuşaklar arasındaki değişimin sürdürülmesinde ve kültürel dağıtımın sağlanmasında çok önemli edinimlerin gösterilmesiyle gelen Dr. Öğr. Üyesi Melek Çaylak, “Bayram ziyaretleri, fiziksel temas, yüz kişilerle iletişim, bayram sofralarında bir araya gelme, hediyeleşme, çocuklar sevindirme ve büyüklerle hoş sohbet etme gibi unsurlarla anlam kazanır.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Programı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Melek Çaylak, Bayram ziyaretlerinin toplumsal dayanışma ve birlik duygusunun yaşanmasını değerlendirdi.
Bayramlar, sosyal ve kültürel bağları güçlendiriyor
Bayramların, toplumların kültürlerinde önemli bir yer topladıklarını ve insanlar için sadece dini bir anlam taşımaktan öteye, sosyal ve kültürel bağları güçlendiren, insanların arasındaki dayanışmayı ve birlik duygusunu pekiştiren, zamanlarını kaydeden Dr. Öğr. Melek Çaylak Üyesi, “Bayram ziyaretleri, insanların bir araya gelerek tüm ülkelerin sevinçlerini veya onların paylaştığı, karşılıklı sevgi ile huzurlu anların pekiştiği zamanlardır. Bu ziyaretler dayanışma ve birlik edilmenin toplum içinde iyileşmesina, aile bireylerinin bağlarının güçlenmesi gibi pek çok hayatın işlevsel olup olmadığı, toplumun sosyal olarak birleştiği bir rol oynar. Diğer taraftan bayram ziyaretleri ile dertleri arasında ücretin elde edilmesi ve toplumun sosyal uyumunun sağlanması de sağlanmış olur.” dedi.
Aileler bayramları aracılığıyla bir araya geliyor
Geleneksel bayram ziyaretlerinin, kuşaklar arasındaki değişimin sürdürülmesinde ve kültürel dağıtımın sağlanmasında çok önemli edinimlerin gösterilmesiyle gelen Dr. Öğr. Melek Üyesi Çaylak, şöyle devam etti:
“Özellikle aile büyüklerinin, genç nesillere değerleri, kültürel miraslar hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşırken, öğrencilerin de kendi yaşam deneyimlerini büyükleriyle paylaşarak, öğretilebilmelerini sağlayabilecekleri bir alan açabilmektedir. Bayramlar yapmak için bir araya gelen ailelerin, bu geleneklerle iletişim ile öğrenim ve değerlerin nesiller hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşırken, geçmişteki deneyimlerinin ve tekniklerin genç nesillere daha bir şekilde öğretilmesine olanak tanıyan. geçmişle bağ kurmalarına ve aile geçmişlerini hatırlamalarına da olanak tanıyarak, aile üyeleri ile bağ kurma doğrulanmış olur.”
Bayramların kısa süreli tatil olarak gördükleri bayram ziyaretleri azalıyor
Modernleşme dinamikleri ve kentleşme gibi olayların bayram ziyaretlerinin performansı ve şekli üzerinde belirgin değişiklikler meydana gelenni gösteren Dr. Öğr. Melek Çaylak, “Kentlerde yaşayan bireylerin, iş dağılımları, mesafe ve zaman kısıtlamaları gibi durumlar nedeniyle geleneksel bayram ziyaretlerini yerine getirmekte zorlanmakta, bayramları kısa süreli tatil olarak değerlendirebiliyorler. Diğer yandan kentleşme ile ailelerin nükleer aileye dönüşmesi, aile büyükleri ile kurulan ilişkilerde farklılaşmalar, sosyal yaşamları için bayram ziyaretlerinin sosyal yaşamlarının bir arada olduğu şekilde da. toplu faaliyetlerin eskiye göre genişlemesinin kaybolmasına yol açabilmektedir.” diye konuştu.
Görüntülü aramalar geleneksel bayram ziyaretlerinin yerini alabilir mi?
Günümüzdeki teknolojik olanakların, özellikle görüntülü aramalar ve mesajlaşma uygulamalarının, uzak mesafelerdeki ailelerin bayramda iletişim kurmalarına imkan vererek göstererek Dr. Öğr. Üyesi Melek Çaylak, bu nedenle bayram ziyaretlerine bir alternatif gibi görünse de geleneksel ziyaretlerin yerini tam anlamıyla alamayacağını vurguladı. Çaylak, “Bayram ziyaretleri, fiziksel temas, yüz yüze iletişim, bayram sofralarında bir araya gelme, hediyeleşme, çocukların sevindirmesi ve büyüklerle hoş sohbet etme gibi unsurlarla anlam kazanır. Teknolojik araçlar, aile bireyleri ve sevdiklerimizle iletişimi kolaylaştırmasa da sıcaklık ve sıcaklıkla geleneksel etkileşimlerle kıyaslanamayacak bir deneyim sunar”.
Bayram ziyaretlerinin yoğunluğunu vurgulayan aralar oluşturulmalı
Toplum olarak bazı önlemlerin alınmasıyla ortaya çıkan Dr. Öğr. Melek Üyesi Çaylak, sonuçları şu şekilde özetledi:
Bayram ziyaretlerinin, vurgulayan paralar oluşturulmalıdır.Bayramlaşma geleneğinin ve bayram ziyaretlerinin sürdürülebilmesi için ayrıca, modern aralıklarda dağınıklık ve mesafelerine karşı, bayram ziyaretlerinin fiziksel olarak yapılması yanı sıra, yeteneğin oluşmaması dijital olarak yapılması konusunda bir denge ile iletişim ve birlikteliğin sırasında. saygısını ve bağlılıklarını gösterdiği zamanlar için olduğu, toplumun toplumunu ve kültürel birikimini sürdürebilmeye sevgisini sürdürebilmesi için bayram ziyaretlerini devam ettirmek, eğilimleri göstermek oldukça önemlidir.” Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.60139
İstanbul HABERİ
Habere ait etiket tanımlanmamış.