Alparslan Bayraktar, bu yıl yeniden tasarlanan YEKA modeliyle 11 bölgede toplam 2 bin megavatlık kurulu güce sahip proje için yarışma düzenlediklerini hatırlatarak, “Bu projeler için önümüzdeki 3 yıl içinde, 2 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Böylece yaklaşık 2 milyon 300 bin hanenin elektrik ihtiyacını bu santrallardan karşılamış ve yıllık 540 milyon dolarlık gaz ithalatını önlemiş olacağız” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”ndeki konuşmasında, Türkiye’nin başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyele sahip olduğunu anımsatarak, “Rüzgar ve güneş kurulu gücümüzü son 23 yılda 35 bin megavatın üzerine çıkarttık. Rüzgar ve güneş enerjisi üretimimizle ülkemizdeki tüm hanelerin yıllık elektrik ihtiyacını karşılar hale geldik. Yenilenebilir enerji, artık sistemimizin istisnai bir kaynağı değil temel taşlarından biri oldu” diye konuştu.
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeliyle güneş ve rüzgarda yatırımcılara kapasite tahsisi ile birlikte yerli ekipman, yerli panel ve türbin kullanma zarureti getirdiklerini anımsatan Bayraktar, “Böylelikle rüzgar santrallarındaki türbinleri, kuleleri, kanatları, güneş santrallarındaki panelleri yerlileştirerek bu alandaki cari açığı da düşürmeye gayret ediyoruz. Geçtiğimiz yıl Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler 29. Taraflar Konferansı’nda rüzgar ve güneş kurulu gücümüzü 2035 yılında 120 bin megavata çıkarma hedefimizi tüm dünyaya ilan ettik. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza hız verdik” değerlendirmesinde bulundu.
“Güneş ve Rüzgarda Hedef 120 bin Megavat”
Bayraktar, geçen yıl rüzgar ve güneş enerjisinde rekor seviyede kurulu gücün devreye alındığını belirterek, “Açılışını gerçekleştireceğimiz, rüzgar ve güneş santrallarının, toplam kurulu gücü olan 6 bin 818 megavat ile bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız. 2035 yılına kadar, her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmalarıyla özellikle sanayicilerimiz, ticarethaneler, turizm tesislerinin kendi ihtiyaçları için kuracağı santrallarla, depolamalı güneş, rüzgar ve çatı GES uygulamaları ve deniz üstü offshore rüzgar projeleri ile 120 bin megavatlık kurulu güç hedefine ulaşacağız” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, bu yıl yeniden tasarlanan YEKA modeliyle ocak ve şubat aylarında 11 bölgede toplam 2 bin megavatlık kurulu güce sahip proje için yarışma düzenlediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Bu yarışmalara, yerli yatırımcılarımızın yanı sıra Uzak Doğu’dan, Orta Doğu’dan ve Avrupa’dan şirketler yoğun bir ilgi gösterdi ve bu sayede, büyük bir rekabet içinde geçen yarışmalarda teklifler, taban fiyata indikten sonra, lisans bedeli olarak 2 bin megavat için 220 milyon dolarlık katkı bedeli, kazanan firmalar tarafından peşin olarak ödendi. Bu projeler için önümüzdeki 3 yıl içinde, 2 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Böylece yaklaşık 2 milyon 300 bin hanenin elektrik ihtiyacını bu santrallardan karşılamış ve yıllık 540 milyon dolarlık gaz ithalatını önlemiş olacağız. Bu yıl bitmeden ekimde güneş, kasımda da rüzgar projelerinden oluşan toplamda 2 bin megavatlık yeni bir YEKA yarışması düzenlemeyi hedefliyoruz.”