FAO raporuna göre son 30 yılda tarımda yaşanan felaketler küresel ölçekte ciddi ekonomik zarara yol açtı.
FELAKETLERİN TARIMA ETKİSİ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayımladığı “Felaketlerin Tarım ve Gıda Güvencesi Üzerindeki Etkisi 2025” başlıklı rapora göre, kuraklık, sel ve zararlıların yayılması gibi afetler 1991-2023 yılları arasında tarım sektöründe 3 trilyon dolardan fazla kayba neden oldu. Bu dönemde yaklaşık 5 milyar ton tahıl, 3 milyar tona yakın meyve ve sebze ile 1 milyar tona yakın et ve süt ürünü yok oldu.
Raporda, tarım sektöründe yıllık ortalama 100 milyar dolar kayıp yaşandığı ve bunun küresel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 4’üne denk geldiği belirtildi.
BÖLGESEL KAYIPLAR
Kayıpların neredeyse yarısı Asya’da meydana geldi ve yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık hasar oluştu. Amerika kıtası 700 milyar dolarlık zararla karşı karşıya kalırken, Afrika da benzer bir kayıp yaşadı. Ancak Afrika’da bu zarar, kıtanın GSYH’sinin yüzde 7’sinden fazlasına denk geldi.
FAO raporunda, tarımın istihdam ve gelirde önemli bir paya sahip olduğu ekonomilerde bu kayıpların gıda güvencesi ve kırsal istikrar açısından ciddi sonuçlar doğurduğu vurgulandı.
BALIKÇILIKTA KAYIP
İklim kriziyle birlikte artan deniz sıcak hava dalgalarının balıkçılığı da olumsuz etkilediği raporda yer aldı. Küresel balıkçılığın yaklaşık yüzde 15’i zarar gördü ve 1985-2022 yılları arasında 6,6 milyar dolarlık kayıp yaşandı.
ÇAĞRI
FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, raporun önsözünde tüm paydaşların acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Dongyu, hükümetlerin afet risklerinin azaltılmasını tarım politikalarına ve yatırımlarına entegre etmesi, özel sektörün dijital yeniliklere eşit erişimi garanti altına alan ortaklıklara girmesi ve kalkınma ortaklarının kaynaklarını acil müdahaleden dayanıklılık oluşturmaya kaydırması gerektiğini ifade etti. Uluslararası toplumun ise tarımsal dayanıklılığa yatırım yapmayı sürdürülebilir kalkınma, barış ve refah için temel bir unsur olarak kabul etmesi gerektiğini vurguladı.