1. Haberler
  2. Türkiye Gündemi
  3. Aliağa Termik Santralı Kapatılsın: Halk Sağlığı ve Doğa Tehlike Altında!

Aliağa Termik Santralı Kapatılsın: Halk Sağlığı ve Doğa Tehlike Altında!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in Aliağa’da tüm hukuki kazanımlara rağmen çalışmaya devam eden Aliağa Termik Santralı ruhsatsız faaliyet gösterdiği gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlendi. Bakanlığın mahkeme kararını uygulaması talep ediliyor.

İzmir’in Aliağa ilçesinde yıllardır çevreye ve halk sağlığına geri dönülemez zararlar veren termik santralın kurulmaması ve ardından da kapatılması için yıllardır verilen mücadelede önemli bir gelişme yaşandı ve ruhsatsız faaliyet gösteren termik santrala İzmir Büyükşehir Belediyesi faaliyetten men kararı verdi. Fakat hâlâ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da mahkeme kararını uygulaması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi’nin 2023’te hak ihlali tespit etmesine ve İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2024 yılında tüm ÇED olumlu kararlarını iptal etmesine rağmen santral çalışmaya devam etti, karar uygulanmadı. Hukukçular ve çevre aktivistleri, yetkililerin Anayasa’nın 138. maddesi gereği mahkeme kararlarını gecikmeksizin uygulaması gerektiğini belirtti.

İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin verdiği ÇED iptal kararı 5 Şubat’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tebliğ edildi. Ancak, mahkeme kararının uygulanması beklenirken  şirketin yeni ÇED raporu ile başvurusu üzerine 14 Şubat’ta Bakanlık bünyesinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplandı ve raporu uygun bularak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletti.

“Bilimle, Hukukla, Aklımızla Alay Eden bu ÇED Raporu Kabul Edilemez”

Av. Arif Ali Cangı: “Termik santralın kül ve cüruf atıkları, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına yol açtı, ihlal kararından sonra İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçesini oluşturdu. Termik santral atıklarının insan ve çevre sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğu bilimsel olarak tartışmasızdır. Buna rağmen 2009/7 sayılı genelgeyle alelacele düzenlenen ÇED raporunda  termik santral atıkları için  tehlikesiz endüstriyel atık dendi. Bilimle, hukukla, aklımızla alay eden bu ÇED raporu kabul edilemez. ÇED olumlu kararı iptal edilen Aliağa Termik Santralı, diğer izin ve ruhsatları geri alınarak derhal kapatılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Aliağa’da Hava Kirliliği Artıyor: “Termik Santralın Çok Sıkıntısını Çektik

Aliağa, İzmir’de hava kirliliği seviyesinin en yüksek olduğu bölgelerden biri olarak biliniyor. Ağır sanayi tesislerinin yoğun olduğu ilçede, kömürlü termik santralın faaliyetleri nedeniyle hava kalitesi daha da kötüleşiyor. Uzmanlar, santralden kaynaklanan kirliliğin halk sağlığı tehdit edecek boyuta ulaştığını ifade ediyor.

Aliağa Termik Santralı’ndan etkilenen bölgelerden olan Foça’da, Yeniköy Mahalle Muhtarı Hasan Ercan, “Biz termik santralın çok sıkıntısını çektik. Zeytinimiz, üzüm bağlarımız var bizim burada, bunlara zarar veriyor. Biz sağlıklı şekilde köyümüzde yaşamak istiyoruz. Zaten yeteri kadar kirlettiler. Bundan sonra daha fazla kirlenmesini istemiyoruz ve olmaması için de elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Kötü hava koşullarının sağlıklarını doğrudan etkilediğini ifade eden bölge sakinlerinden Özgür Kütükçü ise, “Her ailede birkaç kanser vakası var. Zaten Aliağa’nın kirlilik raporlarını açıklamıyorlar. Mecliste soru önergeleri verildi ama ne kadar kirletici var hâlâ bilmiyoruz.”

Hukuki kararlara istinaden Bakanlığın santrali en geç 7 Mart’a kadar kapatması gerektiğini vurgulayan EGEÇEP’den Av. İpek Sarıca da “Bakanlık bu yeni ÇED sürecine olumsuz görüş vermeli ve aslında kazanılmış olan davanın gereğini yerine getirmelidir. Ayrıca bugüne kadar mahkeme kararları ve ruhsat eksikliğine rağmen santralın çalışmasına izin veren yetkililer hakkında da cezai işlem yapılmalı” açıklamasında bulundu.

change.org/AliagaSantral adresinde başlatılan kampanya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mahkeme kararlarını uygulayarak Aliağa Termik Santrali’ni kapatmasını talep ediyor.

Aliağa Termik Santralı Kapatılsın: Halk Sağlığı ve Doğa Tehlike Altında!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin