Anayasa Mahkemesi , özel bir şirkette çalışan işçinin iş arkadaşı ile cep telefonu üzerinden yapmış olduğu yazışmaların işveren tarafından incelenmesinin ve buna dayanılarak işçinin iş akdinin sona erdirilmesinin özel hayata saygı hakkını ihlal ettiğine hükmetti.
Karara konu olayda, şirket çalışanı başvurucu F.G ile aynı işyerinde çalışan Ö.Ç arasında ki mesajlaşmada, şirket çalışanları hakkında rahatsız edici, şirket çalışanlarının görev ve sorumluluklarını yerine getirmekten kaçındığına ilişkin hakaret içeren mesajlaşmalarda bulunulduğu, Ö.Ç’nin işten ayrılması ve cep telefonunu iade etmesi üzerine, cep telefonun incelenmesi sırasında mesajların içeriğine ulaşıldığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine çalışan F.G’nin iş akdi feshedilmiş, çalışan mesajlaşma içeriğinin özel olduğunu ve bunun incelenemeyeceğini belirterek iş davası açmıştır. Bu aşamalarda ki davaları “şirkete ait iletişim araçlarının özel amaçlı haberleşme ve işler için kullanılamayacağı” belirtilerek reddedilmiştir. Çalışan bunun üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştur.
Anayasa Mahkemesi 15/11/2022 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 2019/25604 başvurulu numaralı kararında; iletişim aracı şirkete ait olsa da , telefonda ki mesajlaşma programlarının kişisel olarak kullanılabileceğinin ve mesaj içeriklerinin iş akdinin feshine dayanak olarak kabul edilmesinin çalışanın özel hayatının ve haberleşme gizliliğinin ihlal edebileceğini değerlendirmiştir. Ayrıca AYM, işverenin aydınlatma yükümlüğünün yerine getirip getirmediği konusunda mahkemelerin özenli bir araştırma yapmadan karar vermesini de hukuka aykırı bulmuş, ve başvurucunun “özel hayata saygı hakkının” ihlal edildiğine karar vermiştir.