Soya fasulyesinden soğuk presle elde edilen soya yağı, E vitamini ve Omega 3 içerir. Isıya dayanıklı bu yağ, kalp sağlığına faydalı olsa da yüksek kalorisi nedeniyle ölçülü tüketilmelidir.
Soya yağı, soya fasulyesi bitkisinin soğuk pres yöntemi ile sıkılmasından elde edilen bitkisel bir yağ çeşididir. Genellikle yemeklerin içerisine eklenen bir yağ türü olup, ısıya dayanıklı olmasıyla bilinir. Besin değeri açısından zengin olan bu yağın birçok faydası mevcuttur ve uzun senelerden beri kullanılmaktadır. Soya yağı; gıdaların içerisine lezzet vermesi amacıyla salata soslarında eklenebilir. Ülkemizde çoğunlukla yemek yapımında tercih edilen soya yağı, hafif bir kokuya sahiptir.
SOYA YAĞI NASIL SAKLANIR VE RAF ÖMRÜ NE KADARDIR?
Ülkemizde en çok yemeklerin içerisinde kullanılarak tüketilen soya yağı, içerisinde birçok yararlı vitamin ve mineral barındırır. Marketlerde ve aktarlarda bulunabilen bu yağın doğru şekilde muhafaza edilmesi önemlidir.
Soya yağı, cam kavanozlarda ve serin ortamlarda saklanılması gereken bir yağdır. Plastik kaplarda durduğu zaman kolay bir şekilde bozulur ve sağlığı olumsuz etkileyerek kansere yakalanma ihtimalini artırabilir. Aynı zamanda, sıcak olan ve güneş gören bir yere konulmamalıdır; bu durum da kısa zaman içerisinde bozulmasına neden olur.
Serin bir kilerde ağzı kapalı bir şekilde 6 ay kadar muhafaza edilebilir. Buzdolabında ise ağzı kapalı bir şekilde bir seneye kadar dayanabilme özelliği bulunur. Kapağı açıldıktan sonra mutlaka cam şişelere konulmalı ve buzdolabında muhafaza edilecek ise 6 ay içerisinde tüketilmelidir. Eğer oda sıcaklığında bekletiliyorsa kapağı açıldıktan sonra 2-3 ay içerisinde kullanılması tavsiye edilir. Bekleyen yağın bayatlaması, sağlığa yan etkilerini ortaya çıkaracaktır.
SOYA YAĞI YEMEKLERDE KULLANIM ŞEKLİ
Isıya dayanıklı bir yağ olduğu için soya yağı yemeklere direkt olarak eklenebilir veya pişen yemeğin üzerine sos gibi kullanılabilir. Hamur işi, kurabiye, kek gibi yiyeceklerin yapımında da tercih edilir. Hafif bir tadı olması nedeniyle salataların içerisine de eklenebilir. Ancak kullanırken ölçüsünü kaçırmamaya özen gösterilmeli ve 1 yemek kaşığından fazlasının kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
SOYA YAĞININ SAĞLIĞA FAYDALARI VE İÇERİĞİ
Soya fasulyesinden elde edilen soya yağının sağlık açısından birçok faydası vardır ve uzun zamandır kullanılmaktadır. İçerisinde bol miktarda E vitamini, K vitamini ve Omega 3 bulunmaktadır.
Başlıca faydaları şunlardır:
-
Kalp ve Kolesterol: Kalp dostudur, kalp sağlığına faydalıdır ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini en aza düşürür. Kolesterolü olan kişiler tarafından kullanıldığında Kolesterolü düşürerek normal seviyeye getirir.
-
Kemik Sağlığı: Kemik sağlığını korur, kemiklerin kuvvetlenmesini sağlayarak kemik erimesi ihtimalini düşürür.
-
Hafıza ve Beyin: İçerisindeki Omega 3 sayesinde hafızanın kuvvetlenmesini sağlar ve unutkanlığı giderir. Beyin fonksiyonlarının normal bir şekilde çalışmasına destek olur.
-
Bağışıklık ve İltihap: Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar ve hastalıklara karşı vücudu korur. Vücutta meydana gelen iltihabın azalmasını sağlar.
-
Hastalık Riski: Kansere yakalanma ihtimalini düşürür ve diyabet rahatsızlığına engel olur.
SOYA YAĞININ CİLT VE SAÇ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
E vitamini içeriği sayesinde soya yağı, ciltte bulunan kırışıklıkları tedavi eder ve yeni kırışıklık oluşumuna engel olur. Kuru cilde sahip olan kişiler tarafından kullanıldığında cildin nemlenmesini sağlar. Akne tedavisinde kullanıldığı ve fayda görüldüğü söylenmektedir.
Ayrıca ciltte meydana gelen lekelerin azalmasını sağlar ve cildin pürüzsüz bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur. Sivilceleri zamanla kurutur ve sivilcelerde bulunan iltihapları giderici özelliği vardır. Bunun için düzenli bir şekilde haftada 2-3 defa cilde uygulanması, ciltte en az 20 dakika bekletilmesi ve sonrasında bol su ile durulanması tavsiye edilir. Saçlarda meydana gelen dökülmeyi de durdurarak dökülen bölgelerden yeni saç çıkmasını sağlar, saç derisinde bulunan yaraları iyileştirir ve kuru saçların nemlenmesini sağlar.
SOYA YAĞI KALORİSİ VE RİSKLERİ
Ülkemizde yemeklerin vazgeçilmezi olarak bilinen 100 gram soya yağının 884,1 kcal kalorisi bulunmaktadır.
Soya yağı, mutlaka düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken yağlar arasında yer alır. Az ölçülerde tüketilir ise herhangi bir zararı ile karşılaşılması beklenmez. Ancak çok miktarda ve düzensiz tüketilmesi durumunda, kişinin kilo almasına sebep olur, alerjiye yol açar, tiroit hastalıklarını tetikler ve kansere yakalanma ihtimalini yükseltir. Damarlarda tıkanıklık oluşmasına ve obezite rahatsızlığı ile karşı karşıya kalınmasına sebep olabilir. Bu sebeple yemeklerin içerisine ekleneceği zaman bir yemek kaşığını geçirmeye özen göstermek gerekir.