1. Haberler
  2. Yararlı Bilgiler
  3. Üzüm Sirkesi Tarifi?

Üzüm Sirkesi Tarifi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu gün sizlere evde nasıl üzüm sirkesi yapabilirsiniz bunu anlatacağız, hem sağlıklı hem çok lezzetli hem de çok doğal. Çok uzun zamanlardan bu yana Türk mutfaklarının vazgeçilmezlerinden biri olan üzüm sirkesinin evinizde yapabileceksiniz. Üzüm sirkesi faydaları açısından çok önemlidir. Evde yapabileceğiniz bir besin ve ihtiyacınız olan biraz emek ve biraz da sabır. Süpermarketlerde organik sirke aramayı bırakın, işte size 10 adımda lezzetli ve doğal evde üzüm sirkesi yapımı tarifi;

  • Malzemeler:
  • 1,5 kg siyah ya da yeşil üzüm
  • 2,5 lt içme suyu
  • ½ çay bardağı nohut
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Üzümlerin ayıklanması:

Aldığınız üzümleri saplarından ayırarak iyice yıkayın. Bu sayede üzümler üzerindeki tarım ilaçlarından ve diğer yabancı maddelerden arındırılacaktır. Sirkenin tadını bozma ihtimali olan maddelerden kurtulacaksınız.

  • Üzümleri doğrayabilirsiniz:

Dilerseniz üzüm tanelerini doğrayabilirsiniz, ancak hiçbir şekilde soymamalısınız. Üzüm tanelerini küçük parçalar halinde doğrayabilirseniz fermantasyon hızının artmasını sağlarsınız.

  • Cam kavanoza yerleştirin:

Kapasitesi 4,5 kg olan bir cam kavanoza üzüm parçalarını, nohut ve suyu koyarak ağzını iyice kapatın. Bunu yaptıktan sonra üzüm sirkenizin olacağı kavanozu loş ve serin bir yerde fermente olması için muhafaza edin.

Hazırlayıp kavanoza aldığınız sirkeyi 20 gün süreyle her gün karıştırın. Karıştırmanızın üzerine ortaya çıkan jel tabakayı sıyırıp alın. Bu jelimsi tabakanın adı sirke anasıdır. İsterseniz bu jelimsi tabakayı daha sonra yapacağınız sirkelerinizde kullanmak amacıyla saklayabilirsiniz.

  • Plastik kaşık kullanın:

Karıştırma işlemini yaparken metal ya da tahta kaşık kullanmamalısınız. Bunların yerine mutlaka plastik kaşık kullanmanız gerekmektedir.

Sirkenizi süzerken mümkün ise tülbent kullanın. Bu sayede çok daha kolay bir şekilde süzme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kavanozda kurduğunuz sirkenizdeki üzümler 20 günün sonunda en dibe çökecektir. Bundan dolayı üzümleri de sirke anasını alırken yaptığınız gibi üzümleri de süzerek çıkarmalısınız.

Kavanozunuzda kalmış olan sıvının içerisine balı ve tuzu ilave edin. Tuzunuzun kaya tuzu olması çok daha iyi sonuç verecektir.

  • Bir 20 gün daha bekleyin:

Tüm bu işlemlerden sonra sirkenizi artık karıştırmayacaksınız. Yapılması gereken şey bir kez daha 20 gün süreyle beklemektir. Bu süreçte kavanozun yine loş ve serin bir yerde olması gerekmektedir.

Evet, evde üzüm sirkesi yapmak çok da zor değil. Umarız siz de bundan sonra doğal sirkenizi evinizde kendiniz yapmaya devam edersiniz.

Üzüm Sirkesi Tarifi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
_
deneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren siteler
Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin