Ege’nin geleneksel lezzetlerinden biri de lokma tatlısıdır. Ege mutfağında şerbetsiz, üzerine pudra dökülerek servis edilen ve şerbetli olmak üzere 2 çeşit lokma çeşidir vardır. Size, Ege sokaklarında meşhur kokusu ile bilinen şerbetli tatlılardan lokma tatlısı tarifini vereceğiz. Her evde bulunan malzemelerle kolayca hazırlanabilir.
Malzemeler
- 2 su bardağı ılık su
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 3,5 su bardağı un
- 2,5 su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 4 damla limon suyu
Geniş bir kabın içerisine unu alın ve ortasını havuz gibi açın. Kuru mayayı ve şekeri ilave edin. Ilık suyu da ilave ederek iyice yoğurun. Cıvık bir hamur elde ettikten sonra üzerini kapatıp 1 saat dinlendirin. Hamur mayalanırken şerbetini hazırlayın. Tencerenin içerisine şeker ve suyu alın. Şeker eriyinceye kadar pişirin ve limon suyunu ilave edin. Kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Mayalanan hamuru sıkma torbasına aldıktan sonra makas yardımı ile küçük toplar kesin. Kızartmış olduğunuz yağın içerisinde bu topları kızartın. Kızarttığınız topları şerbetin içerisinde 10 dakika kadar bekletin. Üzerine tarçın serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.