Ege Tatlılarının ve sokak lezzetlerinin başında gelen tatlılarından biri de Çambali Tatlısıdır. Çocukluğunuza götüren o meşhur Şambali tatlısı, sokak lezzetlerinde başı çeker. Üzerindeki mini mini fıstıklarla mest eder ve şerbetli hamur tatlılarındandır.
Malzemeler
Hamuru için:
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 paket vanilya
- 2 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 500 gram irmik
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Muhallebisi için:
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 litre süt
İlk önce hamuru ile işe başlayın. Bir kap içerisinde irmik, şeker, kabartma tozu, yoğurt ve vanilyayı karıştırın. Fırın tepsisinin tabanını yağlayın. Karışımı eşit bir şekilde yayın. Üzerine fındık veya tuzsuz fıstık serperek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Şerbetini yapmaya başlayın. Bir tencere içerisinde orta ateşte su ve şekeri kaynatın. Limon suyunu da ekledikten sonra kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısın. Fırından çıkan tatlının üzerine şerbeti dökün. Biraz dinlendirdikten sonra kesin. Muhallebisi için bir tencereye tereyağı ve vanilya hariç tüm malzemeleri koyun. Koyulaşana kadar karıştırın ve piştikten sonra ocaktan alın. İçerisine tereyağını ve vanilyayı ilave edip iyice karıştırın. Sıcakken kaplara paylaştırın. Üzerini incir veya tatlı kırıntıları ile süsleyin. Şambali tatlısının üzerine kaymak koyarak da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.