Marmaris Bozdurun bölgesinde yapılmak istenen deniz suyunun tuzdan arındırılması projesine karşı açılan davada mahkeme “ÇED gerekli değil” kararını iptal etti.
MA’da yer alan habere göre, Muğla Marmaris ilçesi Bozburun bölgesinde yapılmak istenen desalinasyon (deniz suyunun tuzdan arındırılması) projesine karşı bölge halkının açtığı davada Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme proje için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararını iptal etti.
Dava için alınan bilirkişi raporuna değinilen mahkeme kararında, “Denizel ortamda yapılan ya da yapılması planlanan herhangi bir projenin zaman içinde doğal ortamdaki canlılar (özellikle bentik fauna ve flora türleri) üzerinde etkileri kaçınılmazdır. Bu nedenle yapılması planlanan bölgedeki canlı kompozisyonu, suyun fiziko-kimyasal yapısı, derin deşarj bölgelerindeki sınır değerlerin neler olduğu, özellikle deşarjın yapılacağı suyun tuzluluk, sıcaklık ve pH değerleri ve bölgedeki desalinasyon sürecinin nasıl olacağının ortaya konulması gerekmektedir. Yapılan literatür çalışmaları ve bilimsel araştırmalarda bölgede zaman zaman Akdeniz Foku memeli türünün varlığından söz edilmektedir. Dünyada nesli tükenmekte olan canlılar arasında ilk sırada gelmekte olup UCN tarafından en üst seviyede nesli kritik derecede tehlike altında olan türlerdendir. Yakın bölgelerde yapılan çalışmalar incelendiğinde bölgenin biyolojik çeşitliliğinin oldukça zengin olduğunu söylenebilir” denildi.
CANLILAR TEHLİKEDE
Bölgede yine birçok endemik bitki türü ve nesli tehlike altında canlı bulunduğu belirtilen kararda, “Ayrıca, deşarj edilen çok tuzlu atık suyun yoğunluk farkı nedeniyle deniz dibine çökmesi nedeniyle, deniz ortamındaki bentik canlılar üzerinde olumsuz etkileri kaçınılmazdır. Hidrobiyoloji disiplini çerçevesinde yapılan incelemelerin sonucunda, kurulması planlanan tesisin bulunduğu bölgenin ayrıntılı olarak incelenmesi ve biyolojik çeşitliliğin ortaya konulması gerektiği, Proje Tanıtım Dosyasında bu bilgilerin bulunmaması nedeniyle ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararının doğru olmadığı kanaati oluşturduğu anlaşıldı” ifadeleri yer aldı.
YURTTAŞLARIN EHLİYETİ REDDEDİLDİ
Proje sahibinin bilirkişi raporuna itiraz etmesine rağmen mahkemenin bunu gerektirecek bir durum tespit etmediği belirtilen kararda, mahkeme davacılardan Ali Güç, İbrahim Aydın Bodur, Mert Yamaç ve Burçak Kıvanç yönünden taraflılık nedeniyle davanın ehliyet yönünden reddine karar verildiği aktarıldı. Diğer davacılar yönünden dava konusu işlemin iptaline karar veren mahkeme, ehliyet iptali verilen yurttaşların bilirkişi heyeti ve dosya masraflarını da ödemesine hükmetti.
DERNEKLERDEN TEPKİ
Karar üzerine açıklama yapan Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ve Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ise mahkemenin kararının haklılıklarının tespiti anlamına geldiğini vurguladı. Fakat kararın içeriği bağlamında kazanç mı ceza mı ikilemini yarattığı vurgulanan açıklamada, “Ekte yer alan karardan göreceğiniz gibi dört arkadaşımız ehliyet yönünden reddedilmiş ve mahkeme masraflarını ödemekle yükümlü kılınmıştı. Bir idari kararın iptali sonucu mahkeme masraflarını, davayı kaybeden idare yerine, davacılar arasında yer alan ve menfaat yönünden reddedilen davacılara bırakılması tanımlamakta zorlandığımız bir vaka olarak karşımızda duruyor. Anayasamızın çevreyi korumakla ödevlendirdiği yurttaşlık kavramı bu kararla askıya alınıyor. Karar ne bilimsel ne de hukuki yönden kabul edilemeyecek bir durum olarak ülke hukuk tarihinde yer alacaktır. Şimdi haklılığımızın onandığı karar içeriğinde tarafımıza yaratılan mağduriyeti çözmek için bir üst mahkemeye giderek yeni bir mücadele vermek zorunda kalacağız” denildi.