ZARO AĞA KİMDİR
Zaro Ağa Bitlis’in Mutki ilçesinde bir Osmanlı vatandaşı olarak doğdu. 18.yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’a gitmiş, hamallık ve inşaat işçiliği gibi işlerde çalışmıştır. Selime Kışlası ve Nusretiye Cami inşaatların da çalıştığı bilinmektedir. Uzunca bir süre İstanbul Hamal Topluluğu’nun başı olarak kalmış, sonradan ise belediye serhademelliğine getirilmiş ve bu vaziyeti ölümüne kadar sürdürmüştür.
Genç Türkiye’nin inşa edildiği dönemde, Zaro Ağa yaşadığı dönemde dünyanın en uzun yaşayan insanı olarak tüm dünyaya ün salmış ve bu sıfatla çeşitli grupların daveti üzerine Yunanistan, Amerika, İtalya ve İngiltereye gitmiştir. Macaristan ve Türkiye’de sağlıklı yaşam reklamlarında boy göstermiştir.
ÖLÜMÜ
Zaro Ağa 29 Haziran 1934 yılında İstanbul’da, Şişli Etfal Hastanesinde ölmüştür. Yapılan otopside ; uzun ömrüne rağmen tüberküloz, kalp büyümesi, beyinde damar tıkanıklığı ve üç böbreklilik gibi sağlık sorunlarına sahip olduğu belirlendi. Mezarı Eyüpsultan kabristanına defnedilmiştir.
Zaro Ağa yaşadığı dönemde 10 padişah, 28 sadrazam, 1 cumhurbaşkanı ve 5 başbakan görmüştür. Zaro Ağa 6 savaşa katılmış ve bazı kaynaklara göre 7, bazı kaynaklara göre 13, bazı kaynaklara göre ise 29 kez evlenmiştir. Beşi kız, sekizi erkek 13 çocuğu ile 29 torunu olmuştur.
YAŞI HAKKINDA TARTIŞMALAR
Doktorun ölüm belgesine göre Zaro Ağa’nın yaşı 157 idi. Walter Bowerman tarafından 1939’da yayınlanan bir araştırma raporun da Zaro Ağa’nın öldüğünde 157 yaşında değil 97 civarında olduğunu belirtildi.