Haber: Ahmet ÜNSAL
Üzümün merkezi Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve 2016 yılında tescillenen erkenci üzüm çeşitlerinden Spil Karası üzümünde hasat başladı. Üreticiler ve tüketiciler tarafından talep gören Spil Karası için ülkemizin 7 farklı bölgesinde yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Özellikle Antalya ve Mersin gibi erkenci bölgelerinde Manisa’dan daha da önce üretilebilecek bir üzüm çeşidi haline gelebilir.
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Selçuk Karabat yaptığı açıklamada; “Biz burada erkenci bir üzüm çeşidimizle Spil Karası ile hasada başladık. Bu çeşit bizim enstitü tarafından geliştirilen bir çeşidi. Normalde Temmuz ayının başında olgunlaşıyor. Çekirdekli olmasına rağmen ülkemizin erkenci bölgelerinde çok rağbet göreceğini düşündüğümüz bir üzüm çeşidi. Mersin başta olmak üzere bir ilden talep gören bir çeşidimiz. Normal şartlarda 1 hafta daha erken hasat edilebiliyor. Bu sene sıcaklar biraz yoğun bastırmaya başladı. Sıcakların olması üzümün olgunlaşmasını sağlar gibi bir algı var. Bu doğru değil. Çünkü asmanın kapanması hasadı biraz geciktirebiliyor. Şunu söyleyeyim. Asma kendini kilitliyor. Ondan dolayı hasat zamanına göre bir haftalık gecikme var. Soğuk havaların, havaların serin gitmesi gibi aşırı sıcak havalarda etkiliyor. İstenilen sıcaklıklar var onların oluşması gerekiyor. Spil Karası üzüm çeşidimizi hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından rağbet gören bir üzümdür. Özellikle erkenci bölgeler için tavsiye ediyoruz” dedi.
Ülkemizin farklı bölgelerinde üretimiyle ilgili denemelerini yapıldığını kaydeden Karabat, “Spil Karası enstitümüzde geliştirilen bir üzüm çeşididir. Daha sonra bunun tescil işlemlerini tamamladık. 2016 yılından beri tescili tamamlanmış olan bir çeşidimizdir. Bunun ülkemizin 7 farklı bölgesinde denemelerini yapıyoruz ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Erkenci bölgelerde olmasını istediğimiz yerlerde hatta Manisa’dan daha erkenci Antalya ve Mersin’de yer alacak bir üzüm çeşidi olabilir. Buralarda da denemeleri devam ediyor” dedi.
Karabat, “Yaş üzüm çeşitlerinden olan Superior Seedless üzüm çeşidinin hasadı başladı. Bu üzüm çeşidinin ihracatıyla ilgili çeşitli karar mekanizmalar yer alıyor. Bağlarda numuneler alarak enstitümüzdeki laboratuvarda değerlendiriyoruz. Analiz sonuçlarına göre karar veriliyor. Hangi zamanda hasat edilip hangi zamanda ihracat edileceğiyle ilgili. 15 Temmuz itibariyle ilk kesim gerçekleşti, 16 Temmuz itibariyle de ihracat yolculuğu başladı. Sofralık üzüm ihracatımız genelde Rusya Federasyonuna, Ukrayna’ya, Avrupa ülkelerine, bunun yanında Suudi Arabistan’a ihracatımız var. Özellikle Arabistan son dönemlerde üzüme ilgi göstermeye başladı” diye konuştu.