1. Haberler
  2. Türkiye Gündemi
  3. 36 STK’dan Açıklama: “Tarım Alanlarımızı Savunmak Boynumuzun Borcudur”

36 STK’dan Açıklama: “Tarım Alanlarımızı Savunmak Boynumuzun Borcudur”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz’deki 36 STK, yeni ekokırım suçlarına kapı aralayacak madencilik teklifine tepki gösterirken, “Karadeniz’in doğal ve kültürel varlıkları gerek iktisadi gerekse de manevi olarak madenciliğe heba edilemeyecek kadar değerlidir” açıklamasında bulundu.

Karadeniz’deki 36 sivil toplum kuruluşu (STK), TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine geçen hafta başlanan zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını ve madencilik alanında birçok yeni düzenleme yapılmasını öngören kanun teklifine tepki göstererek, “Söz konusu kanunun meclisten geçmesi halinde, Fatsa, Giresun ve Artvin’de altın madeni ve metalik madencilik faaliyetlerinden edindiğimiz acı deneyim de göz önüne alındığında, yöremizin kültürel ve doğal varlıklarını, tarım alanlarını ciddi zararlara uğratacağı ve geri dönülemez tahribatlara neden olacak madencilik faaliyetlerinin önünün açılacağı aşikardır” açıklamasını yaptı.

Derneklerin ortak açıklamasında şunlar kaydedildi: “Son günlerde gündemde olan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 2/3159 Esas Numaralı Kanun Teklifi, 20 Haziran 2025 tarihinde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan geçmiş ve ilerleyen günlerde TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulması planlanmaktadır. Ancak aşağıda imzası bulunan Karadeniz Bölgesi Dernek ve STK’ları olarak süreç tarafımızca kaygı ile takip edilmektedir. Teklifte yer alan düzenlemeler, Çevre Kanunu, Maden Kanunu, Mera Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu ve Yenilenebilir Enerji Kanunu gibi temel yasalarda geri dönüşü zor değişiklikler öngörmekte; Türkiye’nin ormanları, zeytinlikleri, tarım alanları ve doğa koruma alanları başta olmak üzere kamu mülkiyetindeki ekosistemleri yatırım odaklı ve doğaya verilecek, zararları hiçe sayan bir çerçevede yeniden şekillendirmektedir.

Yöremizin temel ürünü olan fındığın, çayın ve birçok kritik tarımsal ürünün yanında, ormanlarımızın, yaylalarımızın, su kaynaklarımızın, sulak alanlarımızın, sit alanlarımızın ve kültür varlıklarımızın hukuki, bilimsel ve idari koruma kalkanları büyük ölçüde zayıflatılmaktadır.”

“Fındığın Ülke Ekonomisine Katkısı Yıllık Yaklaşık 2,3 Milyar Dolardır”

Karadeniz’in 200 bin yıllık doğal orman örtüsü ile en önemli temiz su kaynaklarına sahip olduğu hatırlatılırken, bölgenin tarımsal üretim ve ihracatta ülke ekonomisi için önemli bir rol oynadığı vurgulandı: “Ordu, ’Oksijen Diyarı’ olarak anılmaktadır ve tüm dünya fındığının %20’sini üretmektedir. Giresun ili ile beraber tüm dünya fındık rekoltesinin yaklaşık yarısı bu iki ilimizden çıkmaktadır. Fındığın ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 2.3 milyar dolardır. Turizm gelirleri günden güne artmaktadır. Yine Trabzon, Giresun, Rize ve Artvin’de çay üretimi ekonomimize 6 milyar dolar üzerinde katkı sağlamaktadır. TEMA Vakfı verilerine göre Ordu’nun %74’ü, Giresun’un %85’i, Trabzon’un %77 si, Rize’nin %82’si, Tokat’ın %46’sı, Gümüşhane’nin %93’ü ve Artvin’in %71’i, maden ruhsatları ile ruhsatlandırılmıştır.

Unutulmamalıdır ki, son yıllarda iklim ve gıda krizi tüm dünyanın gündemindeyken; fındık ve çay başta olmak üzere bölgemizin tarım potansiyeli, gıda güvencesi ve yerel ekonomik sürdürülebilirlik açısından bu kanun teklifi çok ciddi tehditler içermektedir. Söz konusu kanunun Meclis’ten geçmesi halinde, Fatsa, Giresun ve Artvin’de altın madeni ve metalik madencilik faaliyetlerinden edindiğimiz acı deneyim de göz önüne alındığında, yöremizin kültürel ve doğal varlıklarını, tarım alanlarını ciddi zararlara uğratacak ve geri dönülemez tahribatlara neden olacak madencilik faaliyetlerinin önünün açılacağı aşikardır.”

Karadeniz’in doğal ve kültürel varlıklarının gerek iktisadi gerekse de manevi olarak madenciliğe heba edilemeyecek kadar değerli olduğunun altı çizen açıklama şu şekilde sonlandırıldı: “Bu nedenledir ki toprağımızı, su kaynaklarımızı, ormanlarımızı, yaylalarımızı, tarım alanlarımızı savunmak memleketimize karşı boynumuzun borcudur. Bu nedenle Karadeniz Bölgesi dernek ve STK’ları olarak; kanun teklifinin geri çekilmesini talep ediyor, ve TBMM’deki tüm milletvekillerini bu sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz.”

36 STK’dan Açıklama: “Tarım Alanlarımızı Savunmak Boynumuzun Borcudur”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin